Genel

Zincirlikuyu-Levent-Maslak hattında 20 proje yükseliyor!

İstanbul'un en prestijli bölgesi olarak bilinen Zincirlikuyu - Levent - Maslak hattı, gayrimenkul yatırımcılarının iştahını kabartmaya devam ediyor. Doğuş'tan Ağaoğlu'na kadar markalı üreticilerin 20 projesi yükseliyor...

İstanbul'un en prestijli bölgesi olarak bilinen Zincirlikuyu-Levent-Maslak hattı, gayrimenkul yatırımcılarının iştahını kabartmaya devam ediyor. Bu hatta m2 fiyatları 10 bin dolarlar seviyesine ulaşırken, Doğuş'tan Ağaoğlu'na kadar markalı üreticilerin 20 projesi yükseliyor. Bunlar arasmda Vadi İstanbul ve Maslak 1453 gibi projeler var. Yeni projeler için yer arayışları da sürüyor. 


Büyükdere Caddesi, iş dünyası için istanbul'un en prestijli lokasyonlarından biri. Zincirlikuyu-LeventMaslak hattı da bu caddenin en öne çıkan aksı konumunda. Uzun süredir yatırımcının gözünde değeri düşmediği gibi. yeni yatırımlarla cazibesi daha da artıyor. 10 bin dolarlarla İstanbul'un en yüksek m2 fiyatlı projesi olan Zorlu Center'ın hayata geçmesinin daha da değer kattığı bu hatta yeni projeler yükseliyor. 


Bölgede en düşük m2 fiyatı 3 bin 400 dolarla yeni gelişen Seyrantepe'deki projelerde bulunuyor. Yatırımcılardan çok talep alan bölgede proje geliştirme yarışı hızla devam ediyor. 


Ekonomist dergisi olarak bu hattaki yeni projeleri araştırdık. Yaptığımız araştırma, Doğuş Grubu'ndan As Yapıya kadar markalı üreticilerin 20 projesinin daha burada yükseldiğini gösteriyor. 


Zincirlikuyu'da Soyak Soho, Esin Yapı'nın Istanbloom projesi, Propa İnşaat'ın Propa Ofis Optima projesi, Çiftçiler Gayrimenkul-Türkerler İnşaat'ın Çiftçi Towers projesi yükseliyor. Levent'te Özdilek Group'un Özdilek Plaza, Nef İnşaat'ın Nef Offices 09 4 Levent ve Ünal İnşaat'ın İstanbul Inn Levent projeleri inşa ediliyor. Seyrantepe yönüne gittikçe proje sayısı da artıyor. 


CAZİBE MERKEZİ 


Maslakta Nar Yatırım ile birlikte bir proje geliştiren As Yapı nın yönetim kurulu başkanı Haluk Sert. kendi projeleri dahil bölgedeki projelerin yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini söylüyor. Sert, "Bölgedeki başka projelerde yabancılara satış yapıldığını duyuyoruz. Bizim projemizle de blok alım yapmak üzere ilgilenen yabancılar oldu. Ancak biz blok satış yapmayı düşünmüyoruz" diyor.

 

Vadi İstanbul projesinin ortağı olan ve Eclips Maslak projesini geliştiren Artaş İnşaatın sahibi Süleyman Çetinsaya, Levent-Maslak bölgesinin konumu ve barındırdığı potansiyelle İstanbul'un en değerli bölgelerinden biri olduğunu söylüyor. Bölgenin konut ve ofis projeleri bakımından öne çıktığına işaret eden Çetinsaya, "Bölgede hayata geçirdiğimiz projele Merkezi konumu, bağlantı yollarına yakınlığı ve ulaşım kolaylığı ile öne çıkan bölgede yeni projeler için yer arayanlar da var. Mesela Levent ve Maslak'ta Giz plazalarını yapan işadamı Can Elgiz, ZincirlikuyuMaslak hattında, 25-30 bin m2'lik yeni bir ofis projesi yapmak için üç yerle ilgileniyor. Elgiz'in baktığı noktalardan biri eski bir ofis binası, biri kentsel dönüşüm, biri de boş arsadan oluşuyor. Fizibilite çalışmalarının ardından yerin netleşmesi bekleniyor. 


Eroğlu, Ağaoğlu, Artaş-AydınlıKeleşoğlu ortaklığı, Nurol GYO, Turkmall, Doğuş Grubu ve Bay İnşaat bölgenin bilinirliği yüksek geliştiricileri arasında yer alırken, çok sayıda markalı üreticinin de proje geliştirmek üzere yer arayışında olduğuna dikkat çekiliyor. 



KİRA ARALIĞI 25-35 DOLAR 


Araştırmamıza destek olan TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme ve Özel Projeler Departmanı Müdürü Ozan Kolcuoğlu. Levent-Büyükdere Caddesi hattının İstanbul'un en önemli merkezi iş alanı aksı olarak değerlendirildiğini söylüyor. Zincirlikuyu ve Levent' ten başlayarak Büyükdere Caddesi boyunca devam ederek Maslak'a kadar uzanan hatta ağırlıklı olarak A ve B sınıfı ofisler inşa ediliyor. Maslak'taki kiraların ofisin bulunduğu kata ve ofis alanının büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 25-35 dolar/m2 aralığında seyrettiğine dikkat çeken Kolcuoğlu. bitmemiş, satışı devam eden projelerde ise ofisler için satış fiyatı aralığının 4 bin 500-6 bin 500 dolar/m2 seviyelerinde olduğunu belirtiyor. 



YENİ AKS EKLENDİ 


Her dönem popüler olan Zincirlikııyu-Levent-Maslak hattına bölgenin hemen yakınında yer alan Seyrantepe-Ayazağa aksı da eklendi. 


Geçtiğimiz 3-4 yılda KağıthaneCendere bölgesinin yaşadığı dönüşümle B sınıfı ofis stoku gelişirken. 

Maslak-Kağıthane aksında boş olarak kalan ve bölgeyi ofis stoku anlamında kesintiye uğratan Seyrantepe-Ayazağa aksı da dolmaya başladı. Bu kesintide, orduya ait arazi ile Cendere Caddesi boyunca yer alan sanayi alanları etkiliydi. Yakın zamanda bu hatta başlayan projeler bu kesintiyi giderdi. 


Maslak'tan Ayazağa'ya doğru inerken Yorum Inşaat-Turkmall ortaklığında hayata geçirilen Uniq İstanbul Eğlence ve Kültür Merkezi projesi ve Doğuş Grubu nun sanayi binasını dönüştürerek yaptığı ofis projeleri yer alıyor. Seyrantepe'ye doğru Türk Telekom Arena stadının bitişiğinde Eroğlu Grubunun inşaatına devam ettiği Skyland Projesi ve Nurol GYO AŞ'nin Nurol Life projesi bulunuyor. 


Ayazağa yönünde ise Ağaoğlu'nun My Home Maslak ve Maslak 1453 projeleri bu hattın genişlemesine ve devamına olanak sağlıyor. Üçüncü bir hat olarak da Ayazağa'da Cendere Caddesi'ne bağlanırken ArtaşKeleşoğlu-Aydınlı Grup ortaklığı ile hayata geçirilen Vadi İstanbul projesi Maslak'tan Seyrantepe-Ayazağa ve Kağıthane yönüne gelişimi ve devamlılığı sağlıyor. 


ÖNE ÇIKAN PROJELER 


Maslak ve Seyrantepe çevresinde birçok projenin inşaatı devam ederken bunlardan Ağaoğlu'nun My Home Maslak ve Maslak 1453 projeleri öne çıkıyor. Maslak'ta, İNG Bank Genel Müdürlüğü yanında, Orjin Gaip şirketlerinden Orta Gayrimenkul'ün gerçekleştirdiği 24 bin m2 arsa üzerinde 13 kattan oluşan ofis projesinin kaba inşaatı sürüyor. Projenin temmuz ayında tamamlanması, ofislerin bir kısmının Oıta Gayrimenkul-Orjin Grup tarafından kullanılması, kalan kısmının ise büyük denetim ve danışmanlık kuruluşlarından EY tarafından kiralanması planlanıyor. 



Levent Gökmen/ Ekonomist