Yeni Şirketler

Ziraat Bankası'ndan Kasımpaşa'ya çok kötü süpriz!

Başbakan'ın talimatıyla Kasımpaşa Spor'a verilen Taksim'deki cami arsası süpriz bir şekilde Ziraat Bankası tarafından satışa çıkarıldı. 5 bin metrekarelik arsanın 1.624 metrekaresi Ziraat Bankası'na ait.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tamiatıyla Kasımpaşa Spor'a verilen, kulübe sağladığı gelir sayesinde, Süper Lig'in yolunu açan Ziraat Bankası'na ait Taksim'deki arsayı banka yönetimi satma kararı aldı.

Şehitmuhtar Mahallesi Taksim Caddesi'ndeki arsa 1.624 metrekare alanlı. Tahmini bedeli açıklanmayan arsanın ihalesne katılım için gereken kesin teminat bedeli 2 milyon 450 bin YTL olarak açıklandı. 10 yıl boyunca satışta olan arsaya Ziraat bankası kriz yıllarnda bile 40 milyon YTL istemişti.

İhale 1 Kasım'da gerçekleştirilecek. Alıcı çıkmaması durumunda her ayın 1. ve 3. haftasındaki perşembe günlerinde teklif alınacak. Alınan teklif Ziraat Bankası Yönetim Kurulu tarafından onaylanırsa arsa satışa çıkarılacak.

Peşin ve vadeli teklif alınacak

Arsa için peşin ve vadeli teklifler alınacak. İhalede 48 aya kadar eşit taksitlerle ödenmek üzere de teklif verilebilecek. Taksitli satışlarda, satış bedelinin taksitlendirilen kısmına ihale tarihi itibariyle Ziraat Bankası ipotekli bireysel finansman kredisi faiz ve komisyon oranları uygulanacak.

50 yıldır cami yapılması gündemde olan Taksim Meydanı'nın yakınındaki arsa toplam 5 bin metrekare alanlı. Arsanın üçte ikisi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait. Arsa Taksim Cami Yaptırma derneği'ne Vakıflar Genel müdürlüğü tarafından kiralanmıştı. İmar planında cami ve otopark alanı olarak görünüyor.

Banka'nın Beyoğlu Belediyesi'ne, belediyeye ait araçları park etmesi için kiraladığı arsa son 4 yıldır otopark olarak kullanılıyor. Yaklaşık 300 araçlık otoparkın günlük gelirinin 5 bin YTL'nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

 

Taksim'e cami 50 yıldır tartışılıyor

Taksim Meydanı'nda, Taksim Maksemi ile Tarihi Sular İdaresi Yapısı'nın arkasındaki beş dönümlük arsa 1950'li yıllardan bu yana zaman zaman cami yapımı için gündeme geliyor. İlk olarak Adnan Menderes'in gündeme getirdiği cami projesi, 1970'li yıllarda MC hükümeti döneminde tekrar tartışmaya açıldı.

Cami son olarak 1997'de Necmettin Erbakan'ın Başbakanlığı döneminde, '27 Mart'ta (1997) temeli atacağız, iki yıl içinde de ibadete açılacak' sözleriyle gündeme geldi. Arsa için, ilk çalışmaları o dönemde Taksim Cami Kültür ve Sanat Vakfı adıyla kurulan vakfın ilk başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Ancak proje kamuoyundan gelen tepkilerin ardından rafa kaldırıldı.

Otopark olduğundan Ziraat bankası yönetiminin haberi yok

Basında otopark olduğuna ilişkin haberler çıkması üzerine Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Belediyeden bize mafyanın zaman zaman araziyi otopark olarak kullanıp çevreyi rahatsız ettiğini söylediler. Belediyenin araçları için kullanmak istediler biz de verdik" demişti.

Otopark olarak kullanıldığından haberi olmadığını söyleyen Çağlar belediyenin burayı koruyacağını, bankanın kendi payına düşen kısmı sattığı anda da boşaltacağı yönünde taahhüdü olduğunu kaydetmişti. Arsa için çok eskiden konulan 40 trilyonluk bedel nedeniyle kimsenin satın almaya yanaşmadığını belirten Çağlar, belediyenin kullanımı karşılığında para almadıklarını, aralarında bir anlaşma da olmadığını, karşılığında belediyenin bankacılık işlemlerini banka üzerinden geçirdiğini ifade etmişti.