Ekonomi

Ziraat Bankası'ndan tarıma 330 milyar lira destek!

Türkiye'nin kamu bankası Ziraat Bankası’nın tarım kredileri, mayıs ayı itibarıyla 330 milyar TL’yi geçti. Bankanın tarımda kredili müşteri sayısı ise 900 binin üstüne ulaştı.Ziraat Bankası'nın aktif büyüklüğü, 2023 yılının ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 74

KOBİ'den esnafa, çiftçiden sanayiciye, vatandaştan girişimciye toplumun her kesiminin finansman ihtiyıacı sağlayan Ziraat Bankası, tarım bankacılığında büyüme hızla devam ediyor.

Ziraat Bankası'nın aktif büyüklüğü, 2023 yılının ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 74.9 yükselerek 2 trilyon 629 milyar TL'ye çıktı. 

Bankanın kredi hacmi yüzde 66.5 yükselerek 1 trilyon 441 milyar liraya, mevduat toplamı yüzde 80.7 yükselerek 1 trilyon 919 milyar TL'ye ulaştı.

Ziraat'in özkaynakları ise 1 senede yüzde 74'lük artışla 261 milyar TL'yi aştı. 3 aylık kârı 6.5 milyar TL oldu. Bankanın nakdi kredilerinin yüzde 75'i TL cinsi kredilerden ve TL kredilerinin yüzde 77'si reel sektöre kullandırdığı kurumsal kredilerden oluştu. 

Kurumsal kredilerin yaklaşık yüzde 30'u tarıma yönelik kullandırılan kredilerden oluştu. İşte detaylar...

TARIM ÖNCELİKLİ ALAN

Sabah'ta yer alan habere göre, tarımı en öncelikli alan olarak gördüklerini kaydeden Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, son yıllarda gıda enflasyonu ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında tarım ürünlerine ulaşımda yaşanan sıkıntılar tarım sektörünü daha da önemli bir yere taşıdığını ifade etti.

Tarım kredilerimiz yılın ilk çeyreği itibarıyla 300 milyar TL olduğunu söyleyen Çakar "Mayıs itibarıyla bu rakam 330 milyar TL'yi geçti. Tarım sektörünün gelişmesi ve katma değerinin artırılması çerçevesinde özel ürünler tasarlıyoruz" dedi.

FARKLI KREDİ PAKETLERİ SAĞLANDI!

Ziraat Bankası, tarım değer zincirinin en önemli halkasını oluşturan, özellikle küçük ölçekli işletme sahibi çiftçilerin doğrudan finansa erişiminin kolaylaştırılmasına ve bu amaçla kredi ürünlerinin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalara öncelik sağlıyor.

Sözleşmeli üretim modeli, kontrollü örtü altı tarımı, ithalatın azaltılmasını sağlayacak ürünlerin üretiminin çoğaltılması, tarım işletmelerinin ekonomik ölçeğe ulaştırılması, işletmelerin tarımsal mekanizasyon düzeyinin artırılması, atıl işletme kapasitelerinin değerlendirilmesi, tarımda verimliliği arttırmak için teknoloji kullanımına ilişkin çalışmalar, tarımsal üretimde katma değer sağlayacak ve ülkemizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yatırım projeleri ile lisanslı depoculuk ve soğuk hava deposu yatırımları başta olmak üzere tarım işletmelerinin kendi ürünlerini depolama, paketleme, işleme, pazarlama kapasitelerini çoğaltmaya yönelik yatırım ve faaliyetler bankanın hedef üretim konuları arasında öne çıkıyor.

ZİRAAT'İN MÜŞTERİ SAYISI 900 BİNİ GEÇTİ

2023'te banka kaynaklarından tarım sektörünün finansmanına ilişkin olarak toplam yaklaşık 500 bin müşteriye 102 milyar lira kredi kullandırılmış olup portföye 48 binin üzerinde yeni müşteri kazandırıldı.

Banka kaynaklarından kullandırılan tarım kredilerinin bakiyesi bu yılın ilk çeyrek sonu itibarıyla 298.4 milyar liraya ulaşırken, kredili müşteri sayısı ise 829 bini geçti. 

Bir bütün olarak değerlendirildiğinde, Ziraat Bankası'nın tarım sektörünün finansmanına ilişkin olarak kendi kaynaklarından kullandırdığı krediler ile aracılık ettiği fon kaynaklı kredilerin toplamı bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 300.5 milyar liraya, kredili müşteri sayısı 900 binin üzerine ulaştı. Bu yıl, tarım sektöründe faaliyet gösteren 332 bine yakın üretici ve firmaya 71 milyar lira tutarında faiz indirimli (sübvansiyonlu) kredi kullandırıldı.

Ev sahibi ve kiracı sorunları nasıl sona erecek? Fahiş kiralara çözüm önerisi peş peşe açıklandı! 

Gümüşün geleceği bu rakamı görenlerin ayakları yerden kesildi! Gümüş ne kadar olacak? İşte o rakam!