Altın & Gümüş

Zirve yine Türkiye'de! Altın alımları sürüyor

WGC’nin bilgilerine göre evvelki senenin en büyük altın alıcısı olan TCMB, ocak ayında da liderlik koltuğunu kimseye bırakmadı.Altın, ekonomik istikrarsızlık, enflasyon veya para birimlerindeki devalüasyon gibi faktörlere karşı koruma sağlayabilir

Altın, uzun süredir yatırımcılar için güvenli bir liman olarak kabul edilir. Altın, ekonomik istikrarsızlık, enflasyon veya para birimlerindeki devalüasyon gibi faktörlere karşı koruma sağlayabilir. Ancak, altın yatırımı her zaman risksiz bir seçenek değildir.

Altın almadan önce dikkate almanız gereken birkaç faktör vardır. İlk olarak, altının fiyatı dalgalanabilir ve piyasalardaki değişimlerden etkilenebilir. İkinci olarak,
 altın alırken dikkatli bir şekilde araştırma yapmalısınız. Altın kalitesi, fiyatı ve güvenliği gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Son olarak, altın yatırımının portföyünüzdeki diğer yatırımlarla uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

WGC ye göre 2022’nin en büyük alıcısı olan Türkiye Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayın da en büyük alımı yapan merkez bankası oldu. TCMB ocak ayında gerçekleştirdiği 23 ton altın alımıyla rezervlerini 565 tona çıkardı. Çin Merkez Bankası (PBOC) da 2022 senesinin son iki ayında yaptığı 62 tonluk altın alımının üstüne 15 ton alım daha gerçekleştirerek rezervlerini 2 bin 25 tona yükseltti. PBOC’nin altın rezervleri toplam rezervlerin ise yüzde 3,7 sini kapsıyor.

Kazakistan Merkez Bankası ise yeni senesinin ilk ayında altın rezervlerini 4 ton yükselterek 356 tona çıkardı. Avrupa Merkez Bankası’nda ise birliğin para birimine geçen Hırvatistan’ın aralık ayında alımını yaptığı 2 tonluk rezerv ile yükseliş gösterdi. Özbekistan Merkez Bankası ise ocak ayındaki 12 tonluk satışıyla bu alımları eşitleyen tek merkez bankası oldu.

‘REJİM DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZ İSE TL’DE DÜŞÜŞ SÜRECEK’

Reuters’ın yaptığı ‘Çinin tekrar açılması gelişen para birimlerinde toparlanmaya sebep olacak’ başlıklı haberde “2022 senesinde  en kötü verimi gösteren gelişen para birimi Türk Lirası gelecek 6 ayda yüzde 12 gerileyecek ve dolar/TL kuru 21.68 düzeyine yükselecek” ifadeleri kullanıldı. Anket içindeki para birimlerinden TL haricinde düşmesi beklenen tek gelişen para birimi Meksika Pesosu oldu.

Wells Fargonun uluslararası ekonomisti Brendan McKennanın röportajında “Bağımsız bir merkez bankasının olmaması ve ortodoks olmayan para politikası görüşü, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde bir rejim değişikliği olmadıkça, öngörülebilir gelecekte TL’nin dolar karşısında zayıflamasına neden olacaktır” dedi