26 / 11 / 2024

Ziya Yılmaz: Marmara Depremi inşaat sektörü için milat oldu

Ziya Yılmaz: Marmara Depremi inşaat sektörü için milat oldu

Ziya Yılmaz, Marmara Depremi'nin konut almak isteyen tüketicilerin bilinç düzeyini artırdığını ifade etti




DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Marmara Depremi'nin bir yandan sektöre yeni standartlar kazandırdığını, diğer yandan da konut almak isteyen tüketicilerin bilinç düzeyini artırdığını ifade etti
Türkiye'de 70'lerin sonlarından itibaren inşaat sektörünün dış ülkelere açıldığını belirten DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, yurt dışında proje, müşavirlik ve taahhüt işleri yapılmaya başlandığını ve Türkiye'ye önemli bilgi transferi sağladığını söyledi. Yılmaz bu süreçte Türk müteahhitlerinin ve inşaatlarının uluslararası arenada kabul görmesinin temelinin atıldığını kaydetti.

KENTLER GÜZELLEŞİYOR
Sektörün en genç müteahhitlerinden biri olduğuna değinen Yılmaz, 90'lı yıllardan itibaren ürettikleri projelerin "Hani şu dev şelalenin aktığı proje" ya da "yelkene benzeyen kuleler" şeklinde anılmasının kendisini beni mutlu ettiğini ifade ediyor. Yılmaz, son yıllarda Türkiye'de birbirinden güzel projeler hayata geçirildiğine işaret ederek, "Şehrimizin silueti giderek güzelleşiyor. Yurtdışında, önünden geçerken durup seyrettiğimiz binaların benzerlerini artık bizler de üretiyoruz. Doğrusu, şirketim adına bu gelişimin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum" diyor.

TÜKETİCİ BİLİNÇLENDİ
Yılmaz, depremin inşaat sektörü açısından bir milat olduğuna dikkati çekerek, deprem sonrasında estetik değerlerin yerini statik değerlerin aldığını, insanlar konut edinirken zeminin sağlamlığını ve müteahhidin kimliğini sorgulamaya başladığına değiniyor. Ev almak için toplu paraya ihtiyaç duyulan bir ülkede konut kredisi önemli bir argüman olduğuna vurgu yapan Yılmaz, konut satışlarındaki hareketi belirleyecek en önemli etmenlerden birinin faizler olduğunu kaydetti.

AVRUPA'NIN EN UCUZU TÜRKİYE
OECD ve CEPI kaynaklarının Türkiye de gayrimenkulun diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha ucuz olduğunu belirtttiğini ifade eden Yılmaz, aynı zamanda Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerdeki gayrimenkul pazarlarının artık fırsat sunmadığını belirtti. Yılmaz, "Ülkemiz, 700 bin adet civarında konut açığı ve 70 bin adetlik oturuma müsait olmayan konut stoku ile yatırımcı nezdinde ilgi görüyor. TL'nin döviz karşısında değer kaybetmiş olması yabancı yatırımcılar için fırsat oluşturuyor ve Türkiye' den gayrimenkul almayı cazip hale getiriyor" diye konuştu.
Sabah


Geri Dön