Genel

Zonguldak-Filyos,Konya-Karapınar'da ÇED raporu 3 ayda verilecek!

Türkiye'de Konya-Karapınar, güneş enerjisi, Zonguldak Filyos da demir-çelik, çimento ve enerji yatırımları için özel endüstri bölgesi olarak nitelendirilecek. Bu bölgelere yatırım yapanların ÇED raporu üç ayda verilecek, kamulaştırma giderlerini devlet ka



Adana-Ceyhan'da kurulan Türkiye'nin ilk enerji ihtisas endüstri bölgesinin ardından, iki yeni endüstri bölgesi de Başbakanlık'a sunulan karara göre, Zonguldak-Filyos ve Konya-Karapınar, özel endüstri bölgesine kuruluyor. Bu iki bölge için toplamda 20 milyar dolarlık yatırım beklenirken, yeni teşvik sistemi, buraya yatırım yapacaklar için genişletilerek uygulanacak. Yatırım yapanların ÇED raporu üç ayda verilecek, kamulaştırma giderlerini de devlet karşılayacak.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Filyos'taki endüstri bölgesinin,  Marmara'daki yatırımlara yakınlığı ve Karadeniz'de stratejik bir yerde olması nedeniyle büyük yatırımlar için önemli fırsat olduğunu söyledi. Ergün, Filyos'ta 400 hektarlık bölgenin sanayi alanı olarak planlanacağını belirtirken, buraya yapılması planlanan Filyos Limanı'nın da yatırımlara katkı sağlayacağına dikkat çekti. Ergün, 'Bu bölgeye yatırım beklentileri özellikle demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santrallerinde yoğunlaşıyor' dedi.



Ergün, Konya-Karapınar Bölgesi'nin ise güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar için öncü olacağını söyledi. Ergün, 'Burası, sahip olduğu yüksek güneş ışınım değerleri ve güneşlenme süreleri ile güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar açısından ülkemizin önde gelen bölgelerinden birisi. Bu ilçe, toplam 5 bin 971 hektarlık iki ayrı alanda endüstri bölgesi ilan edilecek. Bölgenin 50 kilometre doğusundan geçen Ereğli-Aksaray-Niğde Doğal Gaz İletim Hattından bölgeye çekilecek besleme hatları ile yine elektrik üretiminin hedeflendiği doğalgaz santrallarının kurulması fırsatı da olacak' diye konuştu.



Ergün bu iki yeni bölgeye yatırım yapmanın yatırımcılara sağlayacağı avantajlara da dikkat çekerken, bu bölgelerdeki yatırımlar için yeni uygulamaya giren Yeni Teşvik Kanunu'ndaki teşvik unsurlarını, Bakanlar Kurulu kararıyla genişleteceklerini kaydetti. Ergün, 'Ayrıca bu bölgedeki yatımlar için gerekli ÇED Raporları dahil diğer tüm ruhsatlar, üç ay gibi kısa bir sürede alınabilecek. Kamulaştırma ve altyapı bedellerini de, Bakanlığımız bütçesinden karşılamayı düşünüyoruz' dedi.


20 milyar dolarlık yatırım beklentisi


Bu bölgelerdeki yatırım beklentilerine de değinen Ergün, şunları kaydetti: 'Karapınar Endüstri Bölgesi'nin yaklaşık 5 bin 900 hektar olduğu göz önüne alınırsa ve alanın tümünün güneş enerjisi yatırımı için ayrıldığı düşünülürse toplam yatırım maliyeti yıllık 590 MW Kurulu gücü olan tesisler için yaklaşık 8,5 milyar Euro'luk bir yatırıma yer verilebilecek Diğer taraftan Filyos Endüstri Bölgesi yaklaşık 400 hektar alan olarak düşünülüyor. Demir-çelik sektöründe yapılan yatırımlar incelendiğinde 50 hektarlık arazi üzerine kurulan bir fabrika yatırımı yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaşıyor. Yani bu bölgeye yapılacak yatırımların hepsi demir-çelik yatırımları olursa, toplam 350 hektar alana 10,5 milyar dolar sabit yatırım maliyeti çıkarılabilir.'



Akşam