29 / 04 / 2024

Zonguldak Taşkömürü Kurumu'nun lojmanları yıkıldı!

Zonguldak Taşkömürü Kurumu'nun lojmanları yıkıldı!

Zonguldak ili Kozlu ilçesi İhsaniye Mahallesi'nde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait lojmanların yıkım sebebi meclis gündemine taşındı. CHPli Yavuzyılmaz, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak ili Kozlu ilçesi İhsaniye Mahallesi'nde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait lojmanların yıkım sebebine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yavuzyılmaz, sorusunun Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Dönmez, ''Zonguldak iline bağlı Kozlu İlçesi İhsaniye Mahallesinde Dünya Caddesi ve Yenimahalle Bölgelerinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait dubleks işçi lojmanları bulunmaktadır. Bu bölge TTK’nın tapulu arsasıdır ve işçiler maaş kesintisi şeklinde, bu lojmanlarda kiracı olarak kalabilmektedir. 2018 yılından itibaren bu lojmanların boş olanlarının iş makinalarınca yıkıldığı görülmektedir. Hali hazırda dolu olan lojmanlardaki kiracı durumunda bulunan işçi ailesi lojmandan taşındığında yıkım işlemi başlatılmaktadır. Bu yıkımın hangi gerekçelerle ve hangi kurum tarafından gerçekleştirildiği kamuoyuna açıklanmamakta, madencilik ve TTK’nın kurum kültürlerine ciddi zarar verilmekte, TTK’nın sosyal imkânlarının kullanılması kısıtlanmaktadır.
2018 yılında Zonguldak Valiliği tarafından gerçekleştirilen Turizm Çalıştayı’nda konu olan lojmanların korunması ve tadilattan geçirilmesi konuşulmuş, fakat bu toplantıdan bir hafta sonra bahsedilen yıkımlar başlamıştır. Bu da yıkımların Valilik bilgisi dışında yapıldığı gerçekleştirildiği fikrini doğurmuştur.Tüm bunlara bağlı olarak aşağıdaki sorularınım tek tek cevaplandırılmasını istiyorum.'' diye konuştu. 

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın soruları:

1. Kozlu - İhsaniye Mahallesindeki TTK Lojmanları hangi kurum' tarafından yıkılmaktadır? Yıkımın sebebi nedir?
2. Lojmanların bulunduğu arsa TTK dışında bir kuruma mı devredilmiştir? Devredildiyse hangi kuruma devredilmiştir?
3. Bölgede yıkımların ardından ne yapılması planlanmaktadır? Planlamanın tarafıma teslimini talep ediyorum.
4. Yıkılan evler kaç yıllıktır? TTK tarafından hangi yıllarda inşa ettirilmiştir?
5. Bölgede vatandaşça hala ücretsiz olarak kullanılan futbol sahası, basketbol sahası, park ve geçmişte tenis sahalarının bulunduğu, kendisine ait seyirci tribünleri ve gezi alanları olan Kort, bu yıkımlar kapsamında mıdır?
6. Bölgenin arazi satışı veya devri gerçekleştiyse, bu devir hangi kurumlar arasında hangi tarihte, hangi yasal mevzuata göre gerçekleşmiştir?


Geri Dön