Genel

Zonguldaklı madenciler ‘domuz damı’ tekniği ile yüzlerce insanı kurtardı! Domuz damı tekniği nedir? Yaşam Koridoru Nedir

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,4 büyüklüğündeki deprem felaketlerinin ardından enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çok sayıda vatandaşımızı ‘domuz damı’ tekniği ile enkaz altından çıkaran Zonguldaklı madencilerin başarısı ise herkesin takdirini kazandı.6 Şubat Pazartesi günü yaşanan felaketin ardından ülke genelinde ‘milli yas’ ilan edilirken, tüm Türkiye ilk andan itibaren bölgeye yardım ve destek için koştu

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan ve toplam 10 şehrimizi etkileyen deprem felaketlerinin ardından çok sayıda yerleşim yeri bir anda yerle bir olurken, binlerce vatandaşımız da hayatını kaybetti. 6 Şubat Pazartesi günü yaşanan felaketin ardından ülke genelinde ‘milli yas’ ilan edilirken, tüm Türkiye ilk andan itibaren bölgeye yardım ve destek için koştu.

Depremden etkilenen bölgelerindeki arama ve kurtarma çalışmalarına destek veren ve çok sayıda insanı sağ olarak kurtaran Zonguldaklı madenciler ise şu anda kamuoyunda en çok konuşulanlar arasında. Madenciler ‘Domuz damı’ tekniği ile çok sayıda insanı yıkılan binaların altından kurtarmayı başardı. Dolasıyla şimdi en fazla domuz damı tekniğinin ne olduğu merak ediliyor ve bütün arama kurtarma ekiplerinin madencilerin aldıkları eğitime benzer bir eğitimden geçmesi gerektiğine ilişkin öneriler tartışılıyor.

Domuz damı tekniği nedir? Yaşam korideri nedir?

103 KİŞİ ENKAZDAN KURTULDU

Umutlar yavaş yavaş tükense de Kahramanmaraş’ta yaşanan ve etkilerinin Adana, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da hissedildiği depremler nedeniyle enkaz altında kalan depremzedeleri kurtarma çalışmaları devam ediyor. 6 Şubat’tan bugüne kadar geçen süreçte ise arama-kurtarma ekipleri arasında en dikkat çeken domuz damı tekniği ile hayat kurtaran Zonguldaklı madenciler oldu.

Sözkonusu teknik madencilikte tavan göçmelerini engellemek için kullanılıyor. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde yaşanan deprem felaketlerinde de 103 kişiyi enkaz altından sağ çıkarmayı başaran madencilerin, çalışma ortamlarında uyguladıkları domuz damı yöntemi, depremzedeleri enkaz altından kurtarmak için de kullanılıyor.

Domuz damı tekniği nedir? Yaşam korideri nedir?

DOMUZ DAMI TEKNİĞİ NEDİR?

Domuzdamı’ tünel kurma ve tavan çökmesini engelleyen bir yöntem olarak biliniyor. Domuz damı tekniği; maden kuyularında, çökme tehlikesi olan yerlerde her yanı direklerle örülen boşluk olarak tanımlanıyor. Madenciler tarafından kullanılan domuz damı tekniğinde; öncelikle uygun boyutlarda ahşaplar kesilir ve tavan bölümüne sıkıştırılarak enkazın daha fazla çökmesi engelleniyor. Böylece bir yaşam koridoru oluşturulmuş oluyor.

Madenciler domuz damı yöntemini madenlerde çalışırken kendi güvenlikleri açısından çalışma ortamlarında uyguluyor. Bu sistem sayesinde binaların derinliklerinde galeriler, yaşam koridorları oluşturularak deprem felaketlerinde görüldüğü gibi enkaz içerisinde ilerleme daha kolay oluyor.

Yaşam korideri nedir?

YAŞAM KORİDORU NE DEMEK?

Peki, arama kurtarma çalışmalarını izlerken hepimizin çok sıkça duyduğu yaşam koridori nedir? Deprem enkazı gibi yıkıcı ve güvenli hareket alanının kısıtlı olduğu alanlarda uygulanan bir teknik olarak tanımlanıyor. Arama kurtarma ekiplerinin, enkazdan çıkardığı yararlıları, tıbbi müdahale alanına ya da ambulansa kadar sarsmadan zeminde sabit durarak sedyeyi elden ele taşıması için, kişilerin birbirine karşılıklı pozisyon aldığı sedye taşıma ağıdır.