26 / 11 / 2024

Zonguldak'ta hafif ve ucuz köpük beton geliştirildi!

Zonguldak'ta hafif ve ucuz köpük beton geliştirildi!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde köpük beton üretiminde seramik atıkları kullanarak, daha hafif ve ucuz maliyetli köpük beton geliştirildi.




Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Nazım Kunduracı, köpük beton üretiminde seramik atıkları kullanarak, daha hafif ve ucuz maliyetli köpük beton ürettiklerini açıkladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kunduracı ve lisans öğrencisi Sinan Yılmaz, "Köpük Beton Üretiminde Seramik Atıklarının Kullanılması" isimli çalışmayla seramik atık malzemelerden elde edilecek köpük betonların etkisi ile ilgili incelemelerde bulundu.

Kunduracı, yaptığı açıklamada, bu çalışmayla seramik atık malzemeleri geri dönüştürmeyi ve köpük betonları hafifletip maliyetleri düşürmeyi planladıklarını kaydetti. 

Piyasadaki referans numunelerle karşılaştırıldığında yüzde 10 civarında daha hafif ürün elde ettiklerini kaydeden Kunduracı, "Bunun yanı sıra maliyet olarak incelediğimizde de yüzde 10 daha ucuz ürünler elde ettiğimizi söyleyebiliriz." açıklamasında bulundu.

Ürünlerinin piyasadaki ticari ürünlerle birebir aynı mukavemete sahip olduğunu belirten Kunduracı, şu açıklamalarda bulundu:

"Ancak biraz daha hafif ve maliyet olarak daha ucuzlamış oluyor. Bir ürün başına kıyaslayacak olursak zaten bir köpük beton tanesi 5 ila 10 lira arasında değişiyor. Bizimkisi yaklaşık olarak bu rakamlar 1-2 lira daha ucuzlamış olacak. Projeye lisans öğrencimizle yaklaşık bir yıl çalıştık. Özellikle son zamanlarda gelişen çevre politikalarıyla alakalı seramik firmaları bu ıskarta ürünleri atma noktasında artık gelişigüzel kullanamıyorlar, belirli yaptırımlar var, o doğrultuda bertaraf etmek zorundalar. Hem onlara fayda sağlaması hem de bizim yeni bir ürün geliştirmemiz açısından böyle bir fikir doğdu. Projemizle bunu değerlendirmeye çalıştık."

- "Kısa sürede daha hızlı ve seri üretime uygun ürünler geliştirmeyi planlıyoruz"

Piyasada üretilen ticari ürünlerin doğal kurutma ortamlarına bırakıldığını ve nihai ürünü almanın ortalama bir ayı bulduğunu belirten  Kunduracı, "Bunu biz kurutma fırınlarında ortalama 3 veya 4 günde nihai ürüne dönecek ve maliyeti de olmayacak şekilde, yani ticari ürünle birebir aynı maliyette ancak daha kısa sürede daha hızlı veya daha seri üretime uygun ürünler geliştirmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu. 

Sanayicilerin üniversitede geliştirdikleri ürünlerin ticari olarak kullanamamaktan yakındıklarını belirten Kunduracı, "Bu elde ettiğimiz ürünümüz şu an için tamamen ticari olarak kullanılabilir hem de bilime katkısı var. Seramik kırığıyla yapılan ve bu kadar kısa sürede böyle mukavemet değerlerini yakalayan çalışma olarak ilk diyebiliriz. Geliştirdiğimiz ürünümüz, piyasadan aldığımız köpük beton numunesiyle birebir, yani gözenek yapıları da birbirine çok benziyor. Yine benzer şekilde mukavemet değerleri de birebir ancak bizim elde ettiğimiz ürün hem yüzde 10 civarında daha ucuz hem de daha hafif." dedi.
 


Geri Dön