Yeni Şirketler

Zorlu Center'da Danıştay engeli

Danıştay 6. Dairesi, Zorlu'nun Karayolları arazisine inşa edeceği proje için yapılan imar planı değişikliğini iptal etti. Yargı süreci devam ediyor

Danıştay 6. Dairesi, Zorlu Yapı Yatırım'ın 800 milyon dolara satın aldığı İstanbul Beşiktaş Ortaköy'deki Karayolları arazisi için yapılan nazım imar planı değişikliğini iptal etti. Karar kesinleşirse, Zorlu Yapı Yatırım, arazide öngördüğü projeyi yaşama geçiremeyecek. Arazi için bölgenin dokusuna uygun yeni bir inşaat planı yapılması gerekecek.
TMMOB Şehir Plancılar Odası, Beşiktaş Ortaköy'deki araziye ilişkin 27 Aralık 2006'da Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca (ÖYK) onaylanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliğinin iptaline ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açtı. Danıştay 6. Dairesi, başvuruyu haklı bularak, nazım imar planı değişikliğini oy birliğiyle iptal etti.

Boğaziçi'nin güzelliği
Kararda, Boğaziçi Kanunu'nun 1. maddesi anımsatılarak, mevzuata göre, Boğaziçi'nin kültürel ve tarihi değerlerinin, doğal güzelliklerinin korunması, bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmaların sınırlandırılması gerektiği vurgulandı.
Mevzuata göre, Boğaziçi alanındaki bir taşınmaz üzerinde, ancak taban alanı kat sayısı yüzde 15 ve 5 katı geçmemek şartı ile konut yapılabileceğinin vurgulandığı kararda, söz konusu konut tanımının, Zorlu'nun satın aldığı arazi için de geçerli olduğu ifade edildi. Kararda buna göre, bu bölgede yapılacak yapılardaki maksimum yüksekliğin "tescilli idari blok binasından uzaklık ile bağlantılı olarak, 1.5 ile 2 misli yüksekliğini aşamayacağı ifade edildi.
Davalı Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, bu kararı temyiz etme hakkı bulunuyor.
 

Ergül: Projeye inanıyoruz, bu nihai karar değil
Zorlu Yapı Yatırım Genel Müdürü Levent Ergül, Danıştay 6. Dairesi'nin Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisinin nazım imar planı değişikliğini oybirliğiyle iptal etmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu, 6. Daire'nin daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararının esastan görüşülmesi sonucunda aldığı bir karar. Nihai kararı Dava Daireleri Genel Kurulu verecek" dedi. Danıştay 6. Dairesi'nin kararının ardından basın toplantısı düzenleyen Ergül, "Karar projenin doğruluğuna olan inancımızı değiştirmedi" dedi.
Müteahhit firmayı seçerek ilk etapta inşaatta çalışacak olan 3 bin kişiye istihdam yaratacaklarına dikkat çeken Ergül şunları söyledi:

Tebligatı bekliyoruz
"Tüm dünyanın global bir krizle boğuştuğu bugünlerde projemizle ekonomimize katma değer yaratacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Söz konusu karar projenin doğruluğuna olan inancımızı değiştirmemiştir.
Alınan yürütmeyi durdurma kararının tarafımıza tebliğ edilmesini bekliyoruz. Daha önce olduğu gibi, hukuka olan saygımızdan dolayı yargı mercilerinin aldığı kararlar yönünde hareket edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Karar bize tebliğ edilir edilmez inşai faaliyetlerimizi durduracağız."
Levent Ergül, Zorlu Yapı Yatırım'ın, açılmış davalara rağmen 800 milyon dolarlık arazi bedelini  30 Mayıs 2007 tarihinde Özelleştirme İdaresi'ne peşin olarak ödediğini, yürütmeyi durdurma kararına karşı Dava Daireleri Genel Kurulu'na temyiz yolunun açık olduğunu vurgulayarak, "Karar tebliğ edilir edilmez temyiz hakkımızı kullanacağız" diye konuştu.
Milliyet