28 / 04 / 2024

Zorlu Gökdelen projesinde sular durulmuyor! TMMOB Mimarlar Odası'ndan projesinden vazgeçin çağrısı!

Zorlu Gökdelen projesinde sular durulmuyor! TMMOB Mimarlar Odası'ndan projesinden vazgeçin çağrısı!

Tartışmaların göbeğinde olan Zorlu projesinde sular durulmuyor. TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, projeden vazgeçin çağrısında bulundu.



İzmir Konak'ta Zorlu Holding’e ait gökdelen projesine ilişkin yaşanan tartışmalı süreç devam ediyor.

TMMOB Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi, yükseklik tartışmaları ile kent gündeminde uzunca süredir gündemden düşmeyen Zorlu Holding’in Konak’ta hayata geçirmek istediği Zorlu Gökdelen projesi ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu dava kapsamında tadilat ruhsatı ile ruhsatın dayanağı olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın iptal edildiğinin anımsatıldığı açıklamada yapı ruhsatının hükümsüz kaldığına dikkat çekildi.

EgedeSonsöz'de yer alan habere göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne harekete geçme çağrısı yapan açıklamada alanda başlamış inşaat faaliyetlerinin durdurulması gerektiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca projeden vazgeçilmesi çağrısında da bulunuldu.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Kamuoyunda "Zorlu Gökdeleni" olarak bilinen Konak İlçesi, Akdeniz Mahallesi, 7491 ada, 1 parsel sayılı taşınmaz için düzenlenen yapı ruhsatı ve tadilat ruhsatı ile ruhsatın dayanağı olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından 2021 yılında dava açılmıştır. 
İzmir 2. İdare Mahkemesi, 13.07.2023 tarihli kararı ile imar planını iptal etmiştir. Mahkeme kararında ruhsata dönük bir içerik değerlendirmesi yapılmamış, ancak bilirkişi heyetince ruhsatın hukuka aykırı olduğu belirtilmiştir.

Bu durumda, dayanağı iptal edilen yapı ruhsatı hükümsüz kaldığından, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi tarafından acilen harekete geçilmelidir. Söz konusu parselde hızla yerinde tespit yapılmalı, başlamış inşaat faaliyetleri durdurulmalı ve süreç kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.

Yetkili idareler tarafından daha önce kamuoyuna yapılan açıklamaların arkasında durularak, alanda hukuka aykırı bir işlem yapılmaması sağlanmalı, kamuoyu ve meslek odalarının karşı çıkışlarına rağmen kamu yararını gözetmeyen bir şekilde yapımı diretilen projeden vazgeçilmelidir.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak, sürecin takipçisi olacağımızı ve mahkeme kararının gerektirdiği işlemlerin yapılmadığının tespit edilmesi durumunda yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygı ve kararlılıkla duyururuz.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu
Nebahat Çehre İnşaat firmasından gelen 10 milyon TL ve ev teklifini reddetti! Depremde evler yıkılırsa kahrolurum...

Urla'da arazi almak isteyenlere müjde! Karayolları Ovacık'taki 8.753 metrekarelik araziyi satıyor! 


Geri Dön