Sektörel

Zorunlu deprem sigortasını yenilemek avantaj sağlıyor!

DASK Koordinatörü İsmet Güngör, Zorunlu Deprem Sigortası poliçeleri ile ilgili olarak "Yenilemeyi zamanında yapmak, yenileme indirimini kaybetmemek için gerekli" dedi.

DASK Koordinatörü İsmet Güngör, Zorunlu Deprem Sigortası poliçeleri ile ilgili olarak "Yenilemeyi zamanında yapmak, yenileme indirimini kaybetmemek için gerekli" dedi.  Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) ile ilgili olarak sigorta bilincini artırmaya yönelik çalışmalar, 2011 yılında yaşanan Van depremleri ve 2012 yılında yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu'nun etkisiyle ZDS'ye olan ilgiyi artırdı. 19 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla 7 milyonu aşan ZDS poliçe sayısı da bu ilginin kanıtı niteliğinde. Sisteme giren vatandaşlar için önemli olan, bir yıl süreli deprem sigortası poliçesinin her yıl yenilenmesi ve her an güvencede olunması. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Koordinatörü İsmet Güngör de deprem poliçelerinin yenilenmesinin önemine dikkat çekerek, "Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Sigorta yenilemelerinin zamanını kaçırmamakta fayda var. Yenilemeyi zamanında yapmak yenileme indirimini kaybetmemek için de gerekli" dedi.  Sigorta poliçesinin, sigorta ettirenin meskene ilişkin beyanına göre yapıldığını ifade eden Güngör, "Olası bir depremde, mesken sahibinin hasarını tam alabilmesi için meskenin brüt yüzölçümünü, yapı tipini ve hasar durumunu doğru beyan etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Güngör, iletişim bilgilerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde paylaşılmasının deprem olması durumunda poliçe sahibine ulaşabilmesi ve hasar tespit sürecinin hızlı bir şekilde yürütülmesi açısından önemli olduğunu da açıkladı. 


2017'de 10 milyon sigortalı konut hedefi 

"Depreme hazır bir Türkiye" için birçok projeye imza attıklarını belirten Güngör, "Başlıca hedefimiz depreme hazırlıklı olma ve sigortalılık bilincini artırarak sistemimizdeki konutların tamamını zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak" şeklinde konuştu. Hedeflerinin, 2015 yılı sonunda Türkiye'deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 7,4 milyona yükseltmek olduğunu belirten Güngör, "Orta vadeli hedefimiz ise 2017 yılı içinde sigortalı konut sayısını 10 milyona çıkarma" dedi. 


Afet Sigortaları Kanunu ilk defa sigortayla tanıştırdı 

DASK'ın başlı başına bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyleyen Güngör, Afet Sigortaları Kanunu ile sisteme yaklaşık 3 milyon yeni poliçe girdiğini de belirtti. Güngör diğer çalışmaları hakkında ise şu bilgileri verdi: "5 senedir devamlılığı yakaladığımız Fay Hatları TIR'ı projemizle bugüne kadar 155 merkezde 300 binden fazla kişiye ulaştık. Kızılay'ın Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma (TLT) Projesi  kapsamında Zonguldak, Balıkesir, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de deprem seminerleri verdik. 


Konutların yüzde 40'ı sigortalı 

Ülkemizde yedi bölgede 17.5 milyonun üzerinde konut bulunuyor. Bu konutların ise sadece 7 milyonu sigortalı. Sigortalı konutların bölgesel dağılımına bakıldığında yüzde 49.81'lik oranla Marmara Bölgesi'nin zorunlu deprem sigortası bilicinin en yüksek bölge olduğu görülüyor. En düşük sigortalılık oranı ise yüzde 25.44 ile Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunuyor. 


Para