29 / 04 / 2024

Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün yurt genelinde başladı

Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün yurt genelinde başladı

İstanbul'da 25 Kasım 2023'te başlayan ticari araçlar için kış lastiği kullanım zorunluluğu, yurt genelinde bugün başladığı açıklandı. İşte haberin ayrıntıları...



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemeleri kapsamında, 1 Aralık 2023 -1 2024 Nisan döneminde, tüm ticari araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Ayrıca özel otomobiller için ise yasal zorunluluk olmamasına rağmen kış lastiğinin kullanılması gerekmektedir.

Ancak, zorunlu olduğu halde araçlarına kış lastiği taktırmayan işletmelere 2023 yılı için 2 bin 568 lira ceza uygulanacağı kaydedildi. Kış lastiği taktırmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2023 itibarıyla 4 bin 69 Türk Lirası olacağı belirtildi. 

KAR LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILIR?

Kar lastiği uygulaması, Ekim, Kasım aylarında kış lastiğine geçmek tavsiye edilmektedir.  Fakat, yasaya göre kış lastiği kullanım tarih aralığı 1 Aralık - 1 Nisan arasıdır. Öte yandan kış lastiği takma zorunluluğunun bitiş tarihi mevsim koşullarına bağlı olarak 1 ay uzatılabilir.

Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün yurt genelinde başladı

KIŞ LASTİKLERİNİN ÖNEMİ!

Lastik markası Petlas'ında bünyesinde olduğu; AKO Grup Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, kış mevsiminin gelmesi ile yol ve sürüş güvenliğine daha da fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyleyerek, sürüş güvenliğinin, aracın yere temas ettiği nokta olan lastiklerden başladığını belirtti.  

Doğru lastik kullanımının da araç güvenliğini sağlayan temel unsurlardan olduğunu belirten Boran bu konu kapsamında  sürücüleri uyararak, yaz ve bahar aylarında kullanılan standart yaz lastiklerinin performansı ağır kış şartlarında yeterli olmayacağını söyledi.

1 OCAK TARİHİNDEN İTİBAREN YÜKSELECEK

Kış lastiği uygulaması zorunlu olmasına durumunda araçlarına kış lastiği taktırmayanlar ise 2023 senesi için 2 bin 568 Türk Lirası  ceza verilirken , Kış lastiği taktırmama cezası, yeniden değerleme oranı ile 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 4 bin 69 Türk Lirası'na kadar yükseleceği bildirildi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler çerçevesinde, 1 Aralık-1 Nisan döneminde 2023, tüm ticari araçlar için geçerli kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunmakta.  Fakat, özel otomobiller için ise yasal zorunluluk olmamasına karşın kış lastiğinin kullanılması tavsiye ediliyor. 

Araç sahipleri aman dikkat! Denetimler başladı! Bunu yapmayanlara 4 bin 69 TL ceza kesilecek!

Türkiye genelinde zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor! Cezası 2 bin 568 TL! 

İstanbul Valiliği açıkladı! Kış lastiği zorunluluğu bu yıl için 25 Kasım 2023'e çekildi

4 mevsim lastiği kış lastiği yerine geçer mi? Kış lastiği iki tane takılır mı?


Geri Dön