Emlak Terimleri

1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır? Tapu devri harcı ne kadar?

Tapu devir işlemleri, aile içinde yapılabiliyor. Peki, 1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır? 1. derece akrabaya tapu devri harcı ne kadar? İşte bilinmesi gereken her şey... Gayrimenkullerin devir işlemi aile içinde bedelsiz olarak gerçekleşebiliyor

Taşınmaz mal alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Gayrimenkullerin devir işlemi aile içinde bedelsiz olarak gerçekleşebiliyor. Genellikle 1. derece yakınlar ya da yakın akrabalar arasında bedelsiz tapu devir işlemleri yapılıyor. Tapuda yapılan bu işleme bağışa ya da hibe deniyor.

TAPU BAĞIŞI NEDİR? 

Tapu bağışı, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine deniyor.

Kanunen reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamıyor. Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamıyor. Anne-baba da velayetleri altındaki küçüğün malını satabildiği halde bağışlayamıyor.

Aile içinde tapu devir işlemi yapmak isteyenler süreci araştırıyor. Peki, 1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

1. DERECE YAKINA TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

1. derece yakına tapu devri için öncelikle tapu dairesinden randevu alınması ve gerekli evrakların hazırlanması gerekiyor. Satış işlemi söz konusu olmayacağı için tapu hibe işlemi harcı ödenmesi gerekiyor. Aile içi bedelsiz tapu devri için gerekli belgeler ve alınması gereken harç miktarı şu şekilde:

1. DERECE YAKINA TAPU DEVRİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,

2) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

3) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

1. DERECE YAKINA TAPU DEVRİ HARCI 2022 NE KADAR OLDU?

1. derece yakına tapu devri için alınan harç miktarı 2022 yılında şöyle oldu: 

1) 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (4.a) pozisyonu gereğince;Bağışlanan taşınmaz malın ve mülkiyetten gayri ayni hakların genel beyan döneminde beyan edilen değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden Binde 54 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil edilir.

2) Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.

3) Bağış işleminden sonra, veraset ve intikal vergisi yönünden tapu sicil müdürlüğünce vergi dairesine duyuruda bulunulur.

4) Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.

 

Ev alırken tapu masrafını kim öder?

Tapu dairesine gitmeden satış yapılabilir mi?

Tapu harcını başkası yatırabilir mi?