25 / 12 / 2024

1 gramı bile servet niteliğinde, altın falan değil bambaşka bir şey!

1 gramı bile servet niteliğinde, altın falan değil bambaşka bir şey!

Yer altında keşfedilen ve doğanın eşsiz armağanı olarak görülen bu taş, büyüleyici güzelliğiyle bakışları kendine çekiyor. Çok sayıda farklı amaca hizmet edebilen bu taşın değeri neredeyse ölçülemez bir noktada bulunuyor. İşte, yer altının saklı incisiyle ilgili herkesi hayrete düşüren ayrıntılar...



Türkiye'nin zengin yer altı kaynakları arasında öne çıkan bir taş türü, organik tarımdan endüstriyel atık temizlemeye kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Adı yeni duyulmaya başlanmış olmasına rağmen, bu taşa olan talep hızla artıyor.

Karar'ın aktardığı bilgilere göre; Zeolit taşı, volkanik kökenli bir mineraldir ve kristal yapısıyla öne çıkar. Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli mineralleri içerir, bu da onun değerini daha da artırır. Zeolit taşının kullanım alanları oldukça çeşitlidir ve bu çok yönlü kullanım potansiyeli giderek daha fazla ilgi çekmektedir.

BİRÇOK SEKTÖRÜN YENİ GÖZDESİ

Zeolit taşının özellikleri, çeşitli sektörlerde kullanılmasını mümkün kılar. Tarımdan endüstriye, çevre korumadan sağlık alanına kadar geniş bir yelpazede uygulama bulur.

500 MİLYON TONLUK REZERV VAR

Yapılan incelemeler, Bigadiç ilçesinin Balıkesir'de ortalama 500 milyon ton zeolit rezervine sahip olduğunu gösteriyor. Zeolit, sadece Balıkesir değil aynı zamanda Manisa, Kütahya, İzmir, Bolu ve Kapadokya gibi bölgelerde de yoğun bir şekilde bulunmaktadır.

Manisa Gördes'teki Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından gerçekleştirilen detaylı rezerv çalışmalarında, görünürde 18 ton ile 20 milyon ton arasında zeolitik tüf rezervinin bulunduğu tespit edilmiştir.

ÜRETİMİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Zeolit, 2017 yılında dünya genelinde 1 milyon 100 bin ton üretim ile değerli bir madde olarak dikkat çekti. Türkiye ise 2021 yılında yaklaşık 37 bin ton zeolit üretimi gerçekleştirdi.

Küba, dünya zeolit üretiminin yüzde 60'ını karşılarken, Çin, Kanada, Japonya ve ABD gibi ülkeler de önde gelen zeolit üreticileri arasında bulunuyor.

KULLANIM ALANI OLDUKÇA GENİŞ

Zeolit, doğal bir dezenfektan ve nem çekici olarak işlev görmekte olup, ev içlerinde nem ve kötü kokulara karşı etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, hayvanların bağışıklık sistemlerini güçlendiren bir özelliğe sahip olduğundan, hayvansal yemlerde tercih edilen bir bileşendir.

Bu taşın dikkate değer bir diğer kullanım alanı tarım sektöründedir. Topraktaki zararlı maddelerin emilimini engelleyerek toprağın verimliliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda endüstriyel atıkların temizlenmesine ve radyasyon emilimini azaltmaya da katkı sağlar.

Bambi’den çılgın sezon sonu fırsatı: Bahçe mobilyalarında yüzde 20 indirim!
TCMB, Reuters anketine göre faiz artışını hızlandırabilir!
Dünyaca ünlü dev bankadan dolar açıklaması!

Geri Dön