Kent Haberleri

1 milyondan fazla kişiye erken emeklilik fırsatı geliyor! Talimat verildi, çalışmalar başladı!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sonrası Türkiye'nin emeklilik sisteminde büyük bir dönüşümler peş peşe geliyor. 1 milyondan fazla kişiye erken emeklilik fırsatı geliyor. Talimat verildi, çalışmalar başladı. İşte detaylar...

Türkiye'de bu sene EYT sonrası emeklilik sisteminde büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Gündemde yer alan yeni düzenlemeler, milyonlarca insanı kapsıyor. Sadece prim günleriyle sınırlı kalmayan söz konusu düzenlemeler, emekli olmak isteyenlerin tarih kriterlerini de göz önünde bulunduracak.

Yakın zamanda Meclis'e sunulması beklenen yeni torba yasa ile Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik için gereken prim günü şartında değişiklikler olması gündemde. Günümüzde 9 bin gün olarak belirlenen bu koşul, 7200 güne çekilmesi bekleniyor. 

1800 gün prim ödemiş olan Bağ-Kur'lu için büyük bir kolaylık sağlayacak bu değişiklikle 5 sene daha erken emeklilik imkanı saplanıyor. Değişikliklerin 1 Ekim tarihi itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanması ve yasalaşması bekleniyor.

BÜYÜK KOLAYLIK OLACAK

Takvim'de yer alan detaylara göre, Türkiye'de emeklilik sistemine ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor. Meclis'e sunulacak torba yasa ile Bağ-Kur sigortalıları için emeklilik süresi kısalacak.

Bu düzenleme özellikle Bağ-Kur'lu ve küçük esnaflar için önemli bir değişiklik anlamını taşıyor.

İstenilen yaşa ve prim gün sayısına ulaşmayı bekleyen kişiler için önemli bir gelişme olarak, prim ödeme koşulları da gözden geçiriliyor.

Bu kapsamda 9000 gün gibi yüksek bir sayıya ulaşma zorunluluğu 7.200 güne indiriliyor. Böylece, emekli olmak isteyenleri daha erken bir yaşta emekli olma şansını artırıyor.

Öte yandan küçük esnaf ve tüccarların emeklilik süreci de SSK'lı çalışanlarla eşitleniyor. İşletmelerde 10 ya da daha az personel çalıştıran Bağ-Kur sigortalıları için prim gün sayısı 9 bin günden 7 bin 200 güne çekiliyor. Söz konusu düzenleme, bin 800 gün daha az prim ödeyerek 5 sene erken emekliliği mümkün kılıyor.

Önceki koşullar göz önüne alındığında Bağ-Kur'luların emeklilik için gereken prim gün sayısı 9000 gün bu sayı şimdi 7 bin 200 güne çekiliyor. Bu da Bağ-Kur sigortalılarının 1800 gün daha az prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanabileceği anlamına geliyor.

Konut almak için BES'in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

TOKİ'den İzmit'e tam 711 yeni konut geliyor! İhalesi yarın!

9.500 TL'ye hangi model ve marka telefon alınabilir?