28 / 04 / 2024

Konut almak için BES'in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

Konut almak için BES'in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

Konut alımı için BES'te kısmen ödeme hakkından faydalanmanın detayları tek tek belli oldu. Peki nasıl başvuru yapılır? İşte ayrıntılar...



Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) ‘Kısmen Ödeme’ hakkında yönetmelik dünkü 32321 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yayımlanan yönetmeliğe göre, kısmen ödeme hakkını en az beş sene kullanmamış bir katılımcı, bu süre içinde, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az beş katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden birikiminin yüzde 50’lik bölümü için başvuruda bulunabilecek.

Konut almak için BES in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; katılıcımlar kısmen ödeme alma hakkını, kısmen ödeme tarihinden itibaren üç sene içinde; emeklilik, vefat ya da maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına ilişkin taahhüt vermek şartıyla kullanabilme imkanı yakalayacak. 

Bireysel emeklilikte  kısmen ödeme hakkı bir kez olarak kullanılabilecek.

Konut almak için BES in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Yönetmeliğe göre, konut alımı için kısmen ödeme hakkından yararlanan katılımcı, başvuru tarihinden iki ay öncesine kadar ya da kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde aldığı konutun, kendi adına en az yüzde elli sahiplik payını belirten kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvuru yapabilecek. 

Evlilik durumunda başvuruda bulunanlar ise  başvuru tarihinden önceki iki ay içinde veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde evlendiğini belirten e-Devlet üzerinden alınmış nüfus kayıt örneği ile başvurusunu belgelendirebilecek. 

Konut almak için BES in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

EĞİTİMDE 21 YAŞ KOŞULU 

Eğitim için başvuruda bulunacak olanların 21 yaşını geçmemesi gerekiyor. Eğitim için kısmen ödeme hakkından yararlanan katılımcı, başvuru tarihinde 21 yaşını aşmamış olmak şartıyla Türkiye’de faaliyette bulunan üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması halinde bu sözleşmesinden kısmen ödeme başvurusu yapabilecek. 

Eğitim için kısmen ödeme hakkından yararlanacak katılımcı, e-Devlet kapısından alınmış olan öğrenci belgesinin bir nüshasını şirkete verecek. 

Genel hayata etkili afet ilan edilen bölgelerde, afetten hasar ören katılımcılar da doğal afetin  yaşandığı tarihten sonra altı ay içinde Kısmen Ödeme başvurusunu yapabilecek. 

Konut almak için BES in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

6 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE ALINACAK 

Yönetmeliğe göre katılımcılar, emeklilik sözleşmelerinde bulunan taahhütlerini yerine getirmediğinde, emeklilik şirketi devlet katkısı ödemelerini, gecikme zammı ve faiz ilave ederek katılımcının hesabından kesecek ve bu tutarı vergi dairesine ödeyecek. Yönetmelik yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe alınacak. 

9.500 TL'ye hangi model ve marka telefon alınabilir? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi! Yeni evlenen çiftlere faizsiz kredi verilecek! Şartlar belli oldu! Hemen bakın

Hükümetten flaş emekli zammı müjdesi: Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor hemen bakın! Yeni maaş zammı...


 


Geri Dön