Kira

1 Temmuz sonrası 10 bin liralık kira bedeli ne kadar olacak? Kiracılar dikkat! İşte yeni kira artış hesaplaması!

Yüzde 25 kira sınırlaması 1 Temmuz'dan sonra kalkıyor. Milyonlarca ev sahibi ve kiracıların gözü yeni kira artışı hesaplamasına çevrildi. Peki 1 Temmuz'dan sonra kira bedelleri nasıl hesaplanacak? İşte yeni kira artış hesaplaması...

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki gerilimin artmasına neden olan yüzde 25 kira sınırlaması 1 Temmuz itibariyle kalkıyor. Bu tarihten itibaren yeni kira bedellerini nasıl hesaplanacağını merak eden kiracılar ise araştırmalarına devam ederken Avukat Tarık Çakmak sosyal medya hesabından örnek bir kira hesaplaması yaptı. Peki yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? 10 bin lira kira veren bir kişinin yeni kira artışına göre ne kadar ödeyecek? Avukat Tarık Çakmak sosyal medya hesabı X'ten kira artış sınırlamasından sonra yeni kira artışlarının nasıl olacağını örnekle açıkladı. İşte o paylaşım....

Av.Tarık Çakmak @avtarikcakmak
 Yüzde 25 KİRA ZAM SINIRI BİTİYOR: 1 TEMMUZ SONRASI KİRA ARTIŞI NASIL HESAPLANACAK?

1) 1 Temmuz 2024'ten itibaren kira bedelleri hemen artırılabilecek diye bir düzenleme yoktur. Kira bedeli; sözleşmede aksine bir anlaşma yoksa ancak kira dönemi sonunda artırılabilir. Örneğin, kira dönemi 10 Temmuz 2024'de bitiyorsa, kira artışı ancak her yıl 10 Temmuz'da yapılabilir. 1 Temmuz'dan sonra kiraya verenin doğrudan kira bedelini artırma hakkı yoktur. Bu tür taleplerin hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

2) 1 Temmuz 2024 itibariyle konut kiraları bakımından getirilen yüzde 25'lik artış sınırı ortadan kalkmaktadır. Bu tarihten sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde artış, bir önceki kira yılının TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİNDEKİ 12 AYLIK ORTALAMASINI geçmemek koşuluyla geçerlidir. 

3) Kiraya veren, tek taraflı olarak kira bedelini istediği gibi artıramaz. Sözleşmede artış konusunda hüküm yoksa ve taraflar anlaşamazsa, artış miktarını hâkim belirler. Hakimin belirleyeceği oranın üst sınırı da TÜFE 12 AYLIK ORTALAMA'dır.

4) 1 Temmuz 2024 sonrası kira bedellerinde çifte artış yapılacak diye haberler yapılmaktadır. Kira bedelinde çifte artış diye bir durum söz konusu değildir. Kira dönemi sonunda TÜFE 12 AYLIK ORTALAMA'yı geçmemek koşuluyla artış bir kere yapılabilir. 

5) Taraflar sözleşme özgürlüğü kapsamında serbestçe anlaşabilirler. Ancak kiraya veren tek taraflı olarak kiracıyı artış konusunda zorlayamaz.

6) Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, kiraya veren, kira bedelinin, emsal kira bedelleri göz önünde tutularak belirlenmesini "KİRA TESPİT DAVASI" açarak isteyebilir.

7) Her yıl yapılan artışlar zamanla kira bedelinin rayiçlerin çok altında kalmasına sebep olabilmektedir. Kiraya veren, her beş yılda bir kira bedelinin rayiçlere göre belirlenmesini isteyebilir. Bu hüküm her kira dönemi sonunda yapılan artışlardan farklıdır.

 ÖRNEK KİRA HESAPLAMA  :

Yeni vergi paketine tepkiler artıyor! Bu durumda kira fiyatları daha da artacak...