27 / 11 / 2024

10 soruda enerji kimlik belgesi!

10 soruda enerji kimlik belgesi!

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu, Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik ile 3 sene daha ertelendi. Peki, enerji kimlik belgesi için yeni tarih ne oldu? Belge ne zaman ve nasıl alınacak? İşte 10 soruda enerji kimlik belgesi..




2 Mayıs'ta yürürlüğe girmesi beklenen enerji kimlik belgesi zorunluluğu, 28 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile ertelendi. 4. kez ertelenen uygulama için yeni tarih 1 Ocak 2020 oldu.


Peki, 3 sene sonra uygulamaya girmesi beklenen enerji kimlik belgesi nedir? Enerji kimlik belgesi nereden ve nasıl alınır? Hangi binalar için alınmalıdır? Bu belge alınmazsa ne olur? İşte tüm sorularınızın cevabı..


1. Enerji kimlik belgesi nedir?

Enerji kimlik belgesi, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliği gereğince binalar için zorunlu olan bir belge olup, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor.


2. Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Enerji kimlik belgesi, yeni binalar için bina tasarım sürecinde alınırken, eski binalar için sonradan (2020'ya kadar) alınıyor. Belgenin temini için yetkili firmalara, gerekli belgeler ile müracaat edilebiliyor.


3. Enerji kimlik belgesi nereden alınır?

Enerji kimlik belgesi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalardan alınabiliyor. Belge elma sürecinde bu yetkinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Aksi halde, yetki olmadan düzenlenen belgeler geçerli olmuyor.


4. Enerji kimlik belgesi için gerekli belgeler nelerdir?

- Mimari Proje

- Isı Yalıtım Projesi

- Elektrik Projesi

- Mekanik Tesisat Projesi ( Isıtma, Soğutma, Havalandırma)


5. Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur?

Şuan enerji kimlik belgesinin alınma zorunluluğu başlamadığı için herhangi bir yaptırım bulunmuyor. Ancak 1 Ocak 2020 itibari ile enerji kimlik belgesi alınmamış binalarda alım-satım, kiralama ve abonelik alma gibi işlemler yapılamayacak.


6. Enerji kimlik belgesi almak ne kadar?

Enerji kimlik belgesi fiyatları, binadan binaya değişkenlik gösterebiliyor. Fiyatlar metrekare bazında hesaplanıyor. Binanıza alacağınız enerji kimlik belgesinin ücreti için yetkili firmalara müracaat edebilirsiniz. 


7. Enerji kimlik belgesi kaç yıl geçerli?

Enerji kimlik belgesi, alındığı günden itibaren 10 yıl geçerliliğini koruyor. Bu sürenin dolması halinde enerji kimlik belgesinin yeniden alınması gerekiyor. Örneğin bu zorunluluğun başladığı yıl olan 2020'de belgenizi aldığınızı düşünelim, 2030'da enerji kimlik belgenizi yenilemeniz gerekecektir.


8. Enerji kimlik belgesi için mantolama zorunlu mu?

Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmiyor. 2020 itibari ile zorunlu olacak husus mantolama yaptırmak değil tüm binaların enerji kimlik belgelerini almaları oluyor. 


9. Enerji kimlik belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Enerji kimlik belgesini sorgulamak ya da doğrulamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sayfasına giriş yapılabiliyor. EKB Sorgulamak için Enerji Kimlik belgesinin sol alt köşesinde yer alan belge numarası gerekli oluyor (http://www.bep.gov.tr/beptrsorgu/SertifikaSorgula.aspx)


10. Enerji kimlik belgesinde kaç sınıf var?

Enerji Kimlik Belgesi sınıflandırmaları A'dan G'ye kadar olup, A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi gösteriyor. Enerji Kimlik Belgesi için eski binalarda bir sınıf zorunluluğu yoktur. Ancak yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi için en az C sınıfında olma zorunluluğu bulunuyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön