Emlak Terimleri

10 yılı dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?

Borçlar Kanunu madde 347'de yer alan 10 yılı dolduran kiracıların gerekçe gösterilmeden tahliye edilmesine ilişkin esaslar, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Peki, 10 yılı dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?

10 yılı dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?

Borçlar Kanunu madde 347'de yer alan 10 yılı dolduran kiracıların gerekçe gösterilmeden tahliye edilmesine ilişkin esaslar, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Artık ev sahipleri 10 yılı dolduran kiracılarını evden çıkarmak için herhangi bir gerekçeye ihtiyaç duymayacak.


Ev sahiplerinin yapmaları gereken tek şey 10 yılı dolduran kiracıların tahliye şartlarına uygun bir şekilde, kiracısını evden çıkarmak. Aksi takdirde şartların yerine getirilmemesi halinde tahliye geçersiz sayılıyor ve kira süresi 1 yıl daha uzamış kabul ediliyor.


Bu durumu yaşamak isteyemen ev sahiplerinin 10 yılı dolduran kiracısına her uzama yılının bitiminden en az üç ay öncesinde yazılır bir şekilde bildirimde bulunması gerekiyor. Kendisine bu şekilde ihtarname çekilen kiracının tahliye kararına itiraz hakkı bulunmuyor. Kiracının bu 3 ay içerisinde evden çıkması gerekiyor.


İlgili kanun maddeleri şu şekilde sıralanıyor:


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

(1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


Ev sahibi 10 yıllık kiracı tahliye hakları!