100 bin konut mağdurunun sorunu TBMM'de!
100 bin konut mağdurunun sorunu meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi konuyla ilgili araştırma önergesi hazırladı...
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi Esenyurt, Kadıköy-Fikirtepe, Tuzla ve Türkiye’nin diğer yerlerinde konut satış vaadiyle dolandırılanların mağduriyetleri ile ilgili araştırma önergesi verdi.
CHP'li Hamzaçebi konuyla ilgili olarak, "Esenyurt, Kadıköy-Fikirtepe, Tuzla ve Türkiye’nin diğer yerlerinde konut satış vaadiyle dolandırılanların mağduriyetleri ile zamanın Esenyurt Belediyesi ve Ticaret Bakanlığının sorumluluklarının araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdim" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin araştırılmasını istediği başlıklar şu şekilde;
1-Konut satış vaadiyle vatandaşları dolandırdıkları ifade edilen şirketler/firmalar ve bunlarla ilişkili diğer kişi ve kurumlar ile mağdur tüketicilerin mağduriyetlerinin ve sorunlarının,
2-Ticaret Bakanlığı ile Esenyurt Belediyesi'nin ve diğer sorumluların sorumluluklarının,
3-Konuyla ilgili adli süreçte yaşanan sorunların ve çözüm yollarının,
4-Anılan şirket/firma sahipleri ile bunlarla ilişkili diğer kişi ve kurumların konusu Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiillerden gelir elde edip etmedikleri ile bu gelirlerin aklanması yönünde faaliyetlerinin olup olmadığının ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından bu süreçte yapılması gereken işlemlerin,
5-Mağdur vatandaşlarımın konut sahibi olabilmesi için yasalarda yapılması gereken değişikliklerin,
6-Vatandaşlarımızın ödemelerini yaptıkları konutları edinebilmesine yönelik çözümlerin,
7-Bundan sonra bu tür olumsuzlukların tekrarlanmaması için alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri uyarunca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.
Yaşananlar, Platformun bilgi notlarında kısaca şöyle özetlendi:
“Konut alan tüketicilerin bir kısmı müteahhit ve tacir sıfatlı arsa sahiplerinin iş birliği ile DOLANDIRILDI, bazıları konut satın aldığı projenin üzerine bankalardan ya da tefecilerden ipotek karşılığı şirketlerin bankalardan para alması ve geri ödemeyerek arsaların üzerindeki ipoteklerin kaldırılmaması ile DOLANDIRILDI bazı firmalar da şirketlerin sahip olduğu mal varlığını paravan firmalarla kaçırıp şirketin içini boşaltması ile DOLANDIRILDI. Bir kısmında ise FETO terör örgütü kapsamında yargılanan kişilerin şirketlerinin, TMSF ye yönetiminin devredilmesi ile mağdur edildi.
Bu kadar karmaşık hale getirilmiş, ticari kılıfa gizlenmiş, organize, örgütlü şekilde planlanmış bir suç konusunun içinden, konut tüketicisi vatandaş/arın hukukta bireysel hak arama yöntemlerini kullanarak haklarına kavuşması mümkün gözükmemektedir.
Konu sadece ülkemiz insanı ile de alakalı olmaktan çıkmış adeta uluslararası boyut kazanmıştır. Birçok firma projelerini yurt dışında da tanıtmış ve ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ile gurbetçilerimize yahut yabancı ülke vatandaşlarına da konut satmıştır.
Tabii ki yurt dışı satışlarda da 4077 ve 6502 sayılı yasaların emrettiği hükümlere uyulmamış hatta ikna edemediklerini kandırmak için yasalara uyuluyormuş gibi göstererek noterde alakasız işlemler yaptırtarak kandırmışlardır.
Konut projesi üreten firmalar, devletimizin kurumlarının yöneticilerini davet ederek tanıtımlar yaptıklarından dolayı konut tüketicisi yabancı ülke vatandaşları da devletimize ve kanunlarına duydukları güven ve itimat nedeniyle bu projelerden konut almışlardır.
Mağduriyetleri ile ilgili ülkemizde nereye ve nasıl hangi taleple müracaat edeceklerini bilmeyen yabancı ülke vatandaşları sorunlarının takibi için temsilciler tutmuşlardır. Fakat temsilciler hukuka müracaat yerine kişisel ilişkilerle sorunu çözme girişimlerinde bulunduklarını kendi sözleri ile ifade etmişlerdir.
Bazı yabancı ülke vatandaşları sorunlarını ülkelerinin konsolosluklarına ve medya organlarına bildirmiştir. Ülkemizde yaşanan bu sorun birkaç fırsatçı dolandırıcı müteahhidin değil maalesef ülkemizin itibar kaybına uğramasına neden olmaktadır. Yabancı medyada ”Türkiye’ye yatırım yapmayın, dolandırılırsınız” diye haberler yayınlanmıştır. Ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaatçılık, konut üretimi dışında birçok sektörün iş imkanı bulmasını sağlamaktadır. Bu haliyle müteahhit kılığına girmiş dolandırıcıların yaptıkları sadece konut alıp dolandırarak mağdur ettikleri kişilerden çok daha fazla sektörü ve insanı mağdur etmelerine yol açmaktadır.”
Neler olmuştu?
Konutla Dolandırılan Hak sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi'nin düzenlediği organizasyonla TBMM'ye giden konut mağdurları, İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin, Özgür Karabat, Emine Gülizar Emecan ve İzmir Milletvekili Özcan Purçu'ya yaşadıkları mağduriyetleri dile getirmişti.
Parasını ödedikleri evlere kavuşamayan vatandaşlar yarım kalmış büyük toplu konut projelerinin mağdur ettiği yüzlerce vatandaşın hakları için komisyon kurulmasını talep etmişti. Konut satışında, en çok satış yapılan bölge olan İstanbul'un Esenyurt ilçesi konut mağduriyetinde en ön sırada bulunuyor.