Perakende

120 lirayı geçmez demişlerdi ama tırmanışa geçti! Yükseliş devam edecek

Peynir fiyatının kırmızı et fiyatlarını geçmesiyle et fiyatlarındaki göreceli ucuzluk tartışma yaratmıştı. Kırımızı et fiyatları yükselişe geçti. Kesim fiyatları arttı, perakendeye de yansıyacak.Besicinin  ahırlarında hayvan sayısının düşmesi ve kesime giden süt ineklerinin de azalmasıyla birlikte, geçtiğimiz günlerde yükselişe geçen karkas kesim fiyatları geçtiğimiz haftada yükselişini sürdürdü

Kırmızı ette karkas kesim fiyatının 130 lira bandına dayandığı perakende fiyatlarında yeni  zamların kapıda olduğu belirtildi. Besicinin  ahırlarında hayvan sayısının düşmesi ve kesime giden süt ineklerinin de azalmasıyla birlikte, geçtiğimiz günlerde yükselişe geçen karkas kesim fiyatları geçtiğimiz haftada yükselişini sürdürdü. Geçtiğimiz hafta dana ve kuzu yağsız kesim fiyatının ortalama 5 lira arttığı belirtildi.Sektör yetkilileri karkas kesim fiyatlarının burada da kalmayacağı belirtilirken, fiyatların 130 liranın üstüne çıkmasının beklendiği ifade edildi.

Süt ineklerinin kesime gitmesi nedeniyle peynir fiyatının et fiyatını geçmesinin ardından et fiyatları da tırmanışa geçti. Uzun bir süre 110 lira seviyesinde bulunan dana karkas kesim fiyatları son 3 haftada 20 lira birden artarak 130 lira bandına kadar geldi. Son olarak dana karkas kesim fiyatları geçtiğimiz hafta 5 lira daha artarak ortalama 127 lira seviyesine yükseldi. TarımdanHaber sitesinde yer alan habere göre Ulusal kırımız et konseyi tarafından açıklanan haftalık tabloda (5 Ocak Yağsız Dana ve Yağsız Kuzu Fiyatları), dana bıçak yağsız kesim fiyatı ortalama 126.87 liraya, kuzu bıçak yağsız kesim fiyatı ise 121.69 liraya yükseldi. Üç hafta önce fiyatlar, dana bıçak yağsız kesim 107.5 lira, kuzu bıçak yağsız kesim fiyatı ise 104.2 lira seviyesindeydi.

KARADENİZ BÖLGESİNDE 129.5 LİRAYA ÇIKTI

Bölgeler arası dana karkas kesim fiyatında en yüksek olduğu bölge 129.5 ortalama fiyatla Karadeniz Bölgesi oldu. Karadeniz Bölgesini sırasıyla 128.20 lira ile İç Anadolu Bölgesi, 127.4 lira ile Ege Bölgesi, 127.1 ile Marmara Bölgesi, 125.9 lira ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve 125 lira ile Doğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izledi.

AYLIK ARTIŞ YÜZDE 18 OLDU

5 Ocak kesim fiyatlarına göre dana karkas kesim fiyatlarındaki aylık artış yüzde 18 olarak gerçekleşirken, yıllık değişim ise yüzde 111.7 olarak kayıtlara geçti. Besicinin girdi fiyatlarının yükselmesi nedeniyle besicilikten vazgeçen üreticiler hayvan sayılarını azaltma yoluna gidiyor. Bu nedenle kırmızı et fiyatlarında yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor.