02 / 05 / 2024

13 milyon konutun 9.5 milyonunda hala sigorta yok!

13 milyon konutun 9.5 milyonunda hala sigorta yok!

Anadolu Sigorta'nın yaptığı araştırma, her yıl onlarca kez yaşanan doğal ve sosyal felaketlere rağmen, 13 milyon konutun 9.5milyonunda sigorta olmadığını ortaya koydu  



Coğrafi konumu nedeniyle deprem, toprak kayması, su baskını gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın, hırsızlık gibi kaza sonucu veya kastla gerçekleşmiş risklerin yaşandığı Türkiye'de, gerekli önlemlerin alınmaması ciddi oranda can ve mal kayıplarına neden oluyor. Zamanında önlem alınmaması ve olası risklerin gerçekleşmesi durumunda hayatta kalabilen 'dünün zenginleri, yarının yoksuluna' dönüşüyor.

Anadolu Sigorta'nın, Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Afet Etüt ve Hasar Tespit Dairesi Başkanlığı Jeoloji Mühendisi Sabri Sevim'in Kasım 2008 tarihli 'Heyelan ve Su Baskını Afetlerine Genel Bir Bakış ve 7269 Sayılı Yasa Kapsamında Tanımlı Zarar Azaltıcı çalışmalar' sunumu, Emniyet Genel Müdürlüğü Faaliyet Raporları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Türkiye Sigorta ve Reasürans şžirketleri Birliği'nin yayımladığı istatistiksel verileri derleyerek oluşturduğu çalışma, Türkiye'nin sahip olduğu çeşitli riskler hakkında çarpıcı detaylar içeriyor.

Türkiye'de 35 bin 570 yerleşim' biriminin yüzde 38.75'i deprem, su baskını, toprak kayması gibi doğal afetlerden birini ya da birkaçını yaşamış bölgelerden oluştu. 2009'da 13 milyon konutun buunduğu Türkiye'de büyüklüğü 1.1 'in üzerinde 8 bin 783 deprem meydana geldi. Aynı yıl, 72 bin 110 konut hırsızlar tarafından 'ziyaret' edildi. Son dört yılda hırsızlann ilgi alanına giren konut ve işyeri sayısı 465 bin 701 'e ulaştı. Sonuç olarak, coğrafi konumu nedeniyle zaten ciddi riskler taşıyan Türkiye'de ev sahiplen ve kiracılar, konut paket poliçesi ile konutlarını ve eşyalarını; yangından hırsızlığa, yer kaymasında baskınına, kar ağırlığından fıtınaya, cam kırlmasından dahili hasarlarına kadar çok çeşitli lere karşı sigortalatabilirler. Sadece tek bir poliçe ile laşık 25 ayn teminat sağlaya konut paket poliçesine sahi olmanın maliyeti, ev sahibi olanlar için aylık ortalama 15 lir;kiracılar için ise 10 liradır. Zorunlu deprem sigortasının ailelere liyeti ise yaklaşık olarak aylı dece 6 lira.
Cumhuriyet


Geri Dön