14.5 milyar liralık destek! Kimse işsiz kalmayacak!
Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı kapsamında kırsal kalkınma kapsamında gençlere ve kadınlara fırsat yaratmak amacıyla 3 yıllık dönemde destek programlarına 14,5 milyar lira aktarılacağı bildirildi. Ayrıca küçük işletmelere de destek verilmeye devam edilecek.
Refahı tüm Türkiye'ye dengeli bir şekilde yayacak ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltacak ulusal-bölgesel stratejik yol haritasını hazırladı. Ayrıca küçük işletmeleri desteklemek, kırsal alanları geliştirmek, sosyal imkanlara ulaşamayanlar, gençler ve kadınlar için fırsatlar yaratmak amacıyla 3 yıllık dönemde destek programlarına 14,5 milyar lira aktarılacağı bildirildi.
A Haber'de yer alan habere göre; Bu sene tarımsal ve ev ekonomisi alanında eğitim gören kadınların sayısı 1 milyonu geçerken üç yıllık bütçe döneminde yeni projelerle birlikte 4.2 milyon kadın iş sahibi olacak.
Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı kapsamında kırsal kalkınma kapsamında atılacak adımlar şu şekilde:
1 MİLYON İŞLETMEYE DANIŞMANLIK
Kırsal alanda 1 milyonu aşkın işletmeye tarımsal danışmanlık hizmeti verilirken, 4 bine yakın tarım danışmanı istihdam edilecek. Üç yılda 60 binden fazla çiftçiye eğitim verilecekken, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin sayısı artırılacak.
İŞ FIRSATLARI YARATILACAK
Kırsal alanda yaşayan kadınlara tarımsal üretimden girişimciliğe, ev ekonomisinden arıcılığa kadar uzanan bir alanda eğitim hizmetleri verilmektedir. 3 yılda 4 milyon 278 bin kadına eğitim verilecek. Kadın çiftçilere gelir getiren, mesleki beceriler kazandıran ve onları sosyo-ekonomik açıdan güçlendiren projeler yürütülecektir. Üretici birlikleri ve aile işletmelerinin üretim kapasitesi ve kırsal kesimdeki işgücünün istihdam edilebilirliği artırılacak, nüfus kırsal alanlarda tutulacak.
İKLİM DOSTU TARIMA TEŞVİK
Kırsal kalkınma destekleri çiftçi ve çevre odaklı programlanacak ve uygulamada verimlilik artırılacaktır. Kırsal alanlarda yaşam kalitesinin artırılması ve kırsalın korunaklı, yaşanabilir ve üretken alanlara dönüştürülmesi için çevresel destek ve teşvikler artırılacaktır. İşletmelerin tarımsal kirliliğini önlemek ve çevresel performanslarını artırmak için destek modelleri oluşturulacaktır. İklim dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için destek ve teşvik modelleri oluşturulacak.
AİLE İŞLETMELERİ GÜÇLENECEK
Aile işletmeleri ile küçük ve orta ölçekli üreticilerin üretim ve mali yapılarını güçlendirmeleri ve ölçek ekonomilerinden yararlanmaları teşvik edilecektir. Üretim ve lojistik altyapıları, markalaşma ve pazarlama faaliyetleri iyileştirilecektir.
YÖRESEL ÜRÜNLERE TEŞVİK
Yöresel ürünlerin bölge dışındaki pazarlara erişiminin artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecektir. Tarım kooperatiflerinin pazarlama ve tanıtımda rekabet gücünü artırmak için ihtiyaç analizi yapılacaktır. Kırsal ekonomik altyapı yatırımları içinde yer alan kırsal kesimde tarım faaliyetleri, el sanatları ve bilişim uygulamalarının geliştirilmesine yönelik destekler sürdürülecektir.
KÖYLERDE DE İSTİHDAM YARATILACAK
Kırsal toplumun beşeri sermayesinin geliştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması kapsamında, üretim ve istihdam odaklı köylerde yoksullukla mücadele çalışmalarına devam edilecektir. Kadınların kalkınmada daha aktif rol almaları için yeni program ve projeler hayata geçirilecek.
KÖYDES'E 16.8 MİLYAR AKTARILDI
Geçen yıl sonu itibarıyla belde ve köylerin nüfusu 3 milyonu erkek, 2,9 milyonu kadın olmak üzere 5 milyon 878 bini aştı. Nüfusun dörtte biri 65 yaş ve üzerindedir. 2005-2021 döneminde Köy Altyapı Destekleme Projesi'ne yaklaşık 16,8 milyar lira aktarıldı. Küçük sulama yatırımları ile 74 bin hektar tarım arazisi sulanmış, 82 bin çiftçi ailesi bu yatırımlardan faydalanmış, 1.118 ünitede atık su yatırımı yapılmıştır.
KIRSALDA 77 BİN İSTİHDAM YARATILDI
Kırsal kalkınmayı destekleme faaliyetleri (IPARD II 2014-2020) kapsamında 198 milyon Euro'su milli katkı olmak üzere toplam 813,5 milyon lira destek sağlanmıştır. Ekim ayı itibarıyla tamamlanan 5 bin 567 projeye yaklaşık 333 milyon Euro destek verildi. Biten proje sayısı 16.787, devam eden proje sayısı 3.783, desteklenen genç yatırımcı sayısı 10.882, desteklenen kadın yatırımcı sayısı 4.483 ve yaratılan toplam istihdam 76.888 oldu.