Emlak Terimleri

15 soruda DASK deprem sigortası!

Zorunlu deprem sigoratası (DASK), konutlar için yaptırılması zorunlu olan tek sigorta türü olup, senelik olarak yaptırılabiliyor. Peki, DASK sigortası yaptırılmazsa ne olur? Sigorta nereden ve nasıl yaptırılır? 

DASK deprem sigortası, konutlar için oluşturulan bir sigorta oluyor. DASK sigortası, teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunuluyor. Poliçe üretimi yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılan DASK, zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor. 

 

Peki, DASK sigortası ne zaman yaptırılır? DASK sigortası yaptırılmazsa ne olur? DASK sigortası için ne kadar poliçe ücreti ödenir? İşte sorularınızın yanıtı;

 

1- Deprem sigortası ne zaman yaptırılır?


Deprem sigortası istenilen her an yaptırılıyor. Deprem sigortasının yaptırılabilmesi için yetkili sigorta şirketleri ve acentelerine müracaat edilmesi yeterli oluyor.

 

2- Deprem sigortasının geçerlilik süresi ne kadardır?


Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gereklidir.

 

3- Hangi binalara deprem sigortası yaptırılıyor?


Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenler için geliştirilmiş bir sigorta sistemi oluyor. 6305 sayılı Afet Sigortaları kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış binalar güvence altına alınıyor:

 

-Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar
-634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler
-Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler
-Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler

Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşullara uyan;
Kat irtifakı tesis edilmiş binalar
Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar
Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de geçerli oluyor.

 

4- Hangi binalara deprem sigortası yaptırılmıyor?


Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar
Köy yerleşim alanlarında yapılan binalar
Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar (İş Hanı / İş Merkezi / İdari Hizmet/ Eğitim Merkezi vs.)
Tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tâbi olmayan arazi ve arsaların (hazine arazileri vb.) üzerine inşa edilmiş binalar
Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar.

 

5- İnşaatı devam eden konutlara deprem sigortası yapılıyor mu?


İnşaatı henüz bitmemiş konutlar için deprem sigortası yapılmıyor.

 

6- İşyerlerine deprem sigortası yaptırılıyor mı?


Zorunlu Deprem Sigortası‘nın Genel Şartlar A-2 Sigorta Kapsamı Dışında Kalan Binalar maddesi gereği; tamamı ticarî veya sınaî amaçla kullanılan binalar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında oluyor. 

 

Ancak, mesken olarak inşa edilmiş binaların (apartmanların) içinde yer alan ve ticarethane, dükkân, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması gerekli oluyor.

 

7- Kaçak binalar deprem sigortası yaptırılıyor mu?

 

Kaçak binalar sigorta kapsamı dışında tutuluyor. “Hazine”, “Belediye” gibi kamu arazisi üzerine yapılan binalar ile 27.12.1999 tarihinden sonra inşa edilen, ancak ilgili mevzuat gereği "inşaat ruhsatı" bulunmayan binalar Zorunlu Deprem Sigortasının kapsamına girmiyor. Buna karşılık, 27.12.1999 tarihinden önce yapılmış olan binalarda " inşaat ruhsatı" şartı aranmadığı için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılabiliyor.

 

8- Kiracılar kendi adına deprem sigortası yaptırabilir mi?


Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor.  Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabiliyor. Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeniyor.

 

9- Dubleks evler için deprem sigortası nasıl yapılıyor?


Dubleks evler için  toplam metrekare üzerinden tek bir poliçe düzenlenebiliyor.

 

10- Deprem sigortası için ödenecek bedel nasıl hesaplanıyor?


Deprem sigortası için ödenecek bedel Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirleniyor. Prim tutarını hesaplamak için öncelikle deprem sonrasında alabileceğiniz en yüksek limiti belirleyen sigorta bedelinin (teminat tutarı) bulunması gerekiyor.   

 

Teminat tutarı, tarife fiyatı ile çarpıldığında prim tutarınız da hesaplanmış oluyor. 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 tarife fiyatı bulunuyor:   

 

DASK birim maliyetleri şu şekilde sıralanıyor:   
- Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 750 TL  
- Yığma Kagir Yapılar: 540 TL  
- Diğer Yapılar: 275 TL    

 

DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar:   
Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44 
Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50 
Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58  

 

11- Azami Teminat Tutarı nasıl tespit ediliyor?


DASK, her yıl yapı maliyetlerindeki artışa paralel olarak belirlenen azami bir tutara kadar teminat sunuyor. Azami Teminat Tutarı’nın tespitinde mevcut yapı stokunun büyük bir kısmını oluşturan binaların yeniden inşa bedeli (arsa değeri hariç) dikkate alınır. Sigorta yaptıranların teminat tutarları (sigorta bedeli), bu azami teminat tutarını geçmemek üzere, meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirleniyor. 

 

Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı, aşan kısım için sigorta şirketlerinden isteğe bağlı olarak konut sigortası yaptırabiliyor.

 

12- Deprem sigortasında yenileme indirimi var mı?


Poliçe süresinin sonunda sigortanın en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumunda, yenilenen poliçe için tarife fiyatları üzerinden birinci, ikinci ve üçüncü yenilemelerde yüzde 10, üçüncü yenileme sonrası yapılan müteakip yenilemelerde ise yüzde 20 oranında indirim yapılıyor.

 

13- Hasar durumu nasıl bildiriliyor?


Depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olduğu maddi zararların, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde tazmini için şu bilgi ve belgelerin temin edilmesi gerekiyor:

 

-Hasar Bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)
-Güncel Tapu bilgisi
-Hasar Yeri Açık Adresi (Eksper gönderimi ve değerlendirmesinin kolaylığı için)
-Sigortalı Telefonu (Sabit ve/veya Mobil)

 

14- Deprem sigortası poliçesi iptal edilebilir mi?


Zorunlu Deprem Sigortası zorunlu bir poliçedir. Sadece Genel Şartlar C2 "Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü Ve İptaller" maddesi gereğince iptal edilebilir:

 

"Aynı yer için birden fazla Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılmış olduğunun ya da A.2 maddesi uyarınca sigorta kapsamı dışında kalan bir yere yanlışlıkla Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenlendiğinin sigorta ettiren tarafından belgelendirilmesi durumunda, Zorunlu Deprem Sigortası sözleşmesi başlangıcından itibaren iptal edilir ve primin tamamı sigorta ettirene iade edilir."

 

Tazminat tutarının kesinleşmesi ve evrakın tamamlanmasını takiben tazminat ödemeleri en geç 1 ay içerisinde yapılıyor.

 

15- Deprem sigortası yaptırılmazsa ne olur?


Deprem sigortasını yaptırmamanın para cezası bulunmuyor. Ancak yapılacak konut alım satım ve kiralama işlemlerinde DASK deprem sigortası aranıyor. Aksi halde bu sigorta olmadan konutun devir ve kiralama işlemleri yapılmıyor. 

 

DASK fiyatları 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com