İsmet Güngör: DASK 6.4 milyon konutu güvence altına aldı!
DASK, Türkiye'deki 17,7 milyon konuttan yaklaşık 6,4 milyonunu zorunlu deprem sigortasıyla güvenceye aldı. Kuruluşundan bugüne kadar 437 depremin zorunlu deprem sigortalı konutlarda neden hasarlar için 158 milyon TL hasar ödemesi yaptı.
Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın finalinin açılışında konuşan DASK Başkanı Selamet Yazıcı, yarışmayı düzenlemekteki temel amacın, güvenli yapılaşmaya dikkat çekmek ve deprem sigortası yaptırmayı teşvik etmek olduğunu söyledi.
Türkiye'de ilk kez Doğal Afet Sigortalan Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın finali İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.
Yarışmada, 39 talanı kendi tasarladıkları bina maketleriyle depreme meydan okuyor. Birinci olan takım, üniversitesine depremi simiile eden sarsma masası kazandırırken dereceye giren her üç takımın üyeleri para ödülünün sahibi olacak. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın amacı, geleceğin inşaat mühendislerinde depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini geliştirerek depremin yıkıcı hasara yol açmayacağı bir yapı stokunun oluşmasına katkı sağlamak.
Öte yandan DASK, Türkiye'deki 17,7 milyon konuttan yüzde 36'sını, yani yaklaşık 6,4 milyonunu zorunlu deprem sigortasıyla güvenceye aldı. Kuruluşundan bugüne kadar 437 depremin zorunlu deprem sigortalı konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük düzeydeki hasarlar için 158 milyon TL hasar ödemesi yaptı. DASK Yönetim Kurulu BaşDASK yarışmasında kazanan Karadeniz Teknik Üniversitesi DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın odul töreninde kuzey rüzgarı esti Karadeniz Teknik Üniversitesi depreme dayandı, üc odul birden aldı Türkiye'de İlk kez Doğal Alet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarısması'nda dereceye giren takımlar belli oldu. Birinciliği Karadeniz I eknık Üniversitesinden Tvveezers takımı aldı. Takım üyeleri 10 bin 1L'lık para odulunun sahibi olurken üniversitelerine de deprem masası kazandırdı. İkincilik odulunu Dokuz Eylül üniversitesi alırken ucunculuk odulu yine Karadeniz Teknik Unıversıtesı'nden Portakule takımının oldu. Karadeniz Teknik üniversitesi Portakule takımı, yarışmacıların oylarıyla En İyi Yarışma Ruhu Odulu'ne de layık goruldu. En İyi Deprem Performansı Özel Odulu'nu ise Düzce Üniversitesinden Grup 81 aldı. En İyi Mimarı Özel Odulu ile En İyi İletişim Berecisı Odulu Orta Dogu Teknik Üniversitesinden Grup 33'un oldu. DASK Genel Sekreteri Serpil Ozturk odul töreninde yaptığı konuşmada öğrencilere söyle ses!endı:"Sızler Türkiye'nin geleceğini ınsa edecek mühendis ve mimar adaylarısınız. Sizlerin ozeıı ve dıkkatıyle depremlerin anık afetlere dönüşmeyeceğine inanıyoruz. Beklentimiz, güvenli binalar yapmaya harcadığınız emegı, toplumu bilinçlendirmeye de harcamanız. Ülkemizin yeni güvenli toplum elcılen olarak deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini yaymanız." kanı Selamet Yazıcı, Yarışma finali açılışında DASK'ın kuruluşundan beri pek çok önemli sosyal sorumluluk projesine imza attığını belirterek şöyle konuştu: "Bu yarışmayı düzenlemekteki temel amacımız, güvenli yapılaşmaya dikkat çekmek, depreme karşı farkındalığı artırmak ve deprem sigortası yaptırmayı teşvik etmektir. Bunu yaparken ilgi çekici temalar bulmaya ve toplumda olumlu yönde davranış değişikliği meydana getirebilecek projeler üretmeye çalışıyoruz.
Bu yarışmayı her yıl geliştirerek düzenli olarak yapmayı planlıyor. DASK Koordinatörü İsmet Güngör ise DASK'ın misyonunun konutları olası küçük, orta ya da büyük deprem hasarlarına karşı zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Türkiye'deki 17,7 milyon konuttan yüzde 36'sı, yani yaklaşık 6,4 milyonu zorunlu deprem sigortası yaptırmış bulunuyor. Son iki yılda sigortalı konut sayısında önemli artış sağladık. Bununla birlikte sosyal sorumluluk gereği, depremin yıkıcı hasara yol açmayacağı bir yapı stokunun oluşmasına katkı sağlamayı da önemsiyoruz. Türkiye'deki yapı stoku kalitesi arttıkça deprem hasarları ve DASK'ın yükü de azalacaktır.
DASK'ın tek bir depremdeki ödeme gücü 12 milyar TL'ye ulaştı. Kuruluşumuzdan bugüne kadar 437 depremin zorunlu deprem sigortalı konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük düzeydeki hasarlar için 158 milyon TL hasar ödemesi yaptık. Bu ödemenin 122 milyon TL'si Van, 3 milyon TL'si Simav için yapıldı. Son yaşanan Gökçeada depreminden sonra da yaklaşık 1000 adet hasar ihbarı aldık."Hedefimiz, 2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmak".
Zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek iller arasında yüzde 60,2 ile Yalova, yüzde 59,6 ile Bolu, yüzde 56,4 ile Düzce, yüzde 55,3 ile Tekirdağ ilk sıralarda geliyor.
Zorunlu deprem sigortalı konut oranı büyük illerden İstanbul'da yüzde 44,5'e, Ankara'da yüzde 43'e, Antalya'da yüzde 40,9'a, İzmir'de yüzde 35,6'ya, Kayseri'de yüzde 28,1'e ulaştı.
Yakın zamanda deprem yaşayan illerde de zorunlu deprem sigortalı konut oranı artıyor. Kocaeli yüzde 44,5, Çanakkale yüzde 44,9, Elazığ yüzde 25,9, Kütahya yüzde 25,6, Van yüzde 24,9 ile bu iller arasında yer alıyor.
Hürses