Ekonomi

DASK teminatı ne kadar olacak?

DASK Genel Koordinatörü Turgut teminat miktarının da 2'ye katlanacağını söyledi. Turgut 320 bin lira olan teminat miktarının 640 bin liraya çıkarılacağını bildirdi

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Koordinatörü Erdal Turgut, DASK poliçelerinde teminat miktarının iki katına çıkarılması ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve onay sürecinin beklendiğini söyledi. Turgut 320 bin lira olan teminat miktarının 640 bin liraya çıkarılacağını bildirdi. Teminat miktarının konut fiyatlarıyla paralel olarak artmadığını, inşaat maliyetinin baz alındığını kaydeden Turgut, arsayı satın almadıklarını arsa üzerine yapılacak binanın maliyetine göre teminat miktarının belirlendiğini kaydetti.

Konut fiyatı değil maliyeti baz alınıyor

Turgut, Türkiye'de hızla artan konut fiyatlarının sigorta teminatında etkili olup olmayacağı hakkında ise "Konutların satış fiyatları üzerinden sigortalama yapmıyoruz. Konutların maliyetleri üzerinden sigortalama yapıyoruz" dedi.  DASK yaptıranların "640 bin lira yeter mi?" diye düşünmemeleri gerektiğini kaydeden Turgut, arsayı satın almadıklarını vurgulayarak, o arsanın üzerine tekrar aynı binanın yapıla maliyetini karşıladıklarını ifade etti. 

 

Riskli bölgelerin primi daha yüksek

DASK olarak sigorta  primlerine doğrudan bir artış yapmadıklarını, tarifenin ve bölgelerin risk kat sayılarının primi belirlediğini kaydeden Turgut, Marmara bölgesinin en riskli bölge olduğunu hatırlatırken, Artvin ve Konya'nın ise riski en düşük bölgeler olduğunu ve buna göre fiyatlandırıldığını kaydetti. Turgut, "Bunların belirli katsayıları var. İstanbul’da bu katsayı 2,35 çarpanken düşük riskli bölgelerde 0,35 çarpan oluyor. Biz, inşaat maliyetlerine bağlı olarak tarifeyi arttırdığımızda buna bağlı bir prim artışı oluyor" dedi.


 

10.8 milyon poliçe

DASK Genel Koordinatörü Turgut özel bir televizyon programında katıldığı programda Türkiye'de deprem sigortasıyla ilgili poliçe adedinin 10.8 milyon adede ulaştığını belirtti.

Türkiye'nin  17 Ağustos Depremi'nde yaşadığı maddi ve manevi ağır kayıpların ardından deprem bilincinin geliştirilmesi ve kayıpların telafi edilmesi amacıyla 2000 yılında kurulan DASK'ın hedefinin, yüzde 100 sigortalılığa  ulaşmak olduğunu kaydeden Turgut, hali hazırda Japonya'da bu oranın yüzde 30, ABD'nin California eyaletinde ise yüzde 15 olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de bu oranın yüzde 54 olduğunu dile getiren Turgut, deprem acısının sigortanın önemini öğrettiğini söyledi. Depremin yaşandığı Bolu, Yalova gibi illerde sigortalılık oranını yüzde 84'e ulaştığını kaydeden Turgut, Elazığ ve Van gibi illerde de yaşanan depremlerden sonra yüzde 15'lerde olan sigortalılık oranının yüzde 60'lara çıktığını belirtti.