Sektörel

Arz talep dengesizliği konut fiyatlarını uçurdu!

Hepsiamlak, en çok ilan bulunan illerdeki arz talep raporunu yayımladı. Verilere göre, toplam ilan sayısının yüzde 14’lük kısmını kiralık konutlar, yüzde 86’sını ise satılık konutlar oluşturuyor. Son dönemde oluşan fiyat artışları gayrimenkul sektöründe arz talep dengesizliği yaratmaya devam ediyor

Türkiye’nin emlak platformları arasında yer alan hepsiemlak, en çok ilan bulunan şehirlerdeki arz ve talep dengesini mercek altına aldı. Son dönemde oluşan fiyat artışları gayrimenkul sektöründe arz talep dengesizliği yaratmaya devam ediyor. Hepsiemlak verilerine göre toplam ilan sayısının yüzde 14’lük kısmını kiralık konutlar oluştururken yüzde 86’sını ise satılık konutlar oluşturuyor. 

 

Hepsiemlak mevcut dataları ve tüketici talebini karşılaştırarak kiralık konutlardaki arz talep dengesindeki farkı ortaya koydu. İşte rapora ilişkin merak edilen tüm detaylar...

EN YOĞU KİRALIK KONUT TALEBİ ESKİŞEHİR'DE

Toplam konut sayısının yüzde 12’sinin kiralık konut ilanlarının oluşturduğu Eskişehir’de, kiralık konuta olan talebin yüzde 61 olduğu gözlemlendi. Eskişehir’i takip eden Sakarya’da toplam ilanlarının sadece yüzde 8’ini kiralık konutlardan oluşması arz ile talep arasındaki ciddi dengesizliği gözler önüne serdi. Adana ilinde ise kiralık konut talebi yüzde 59 olmasına rağmen mevcut ilanların sadece yüzde 20’sinin kiralık konut olduğu görüldü.  

ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ FİYATLARI UÇURUYOR!

Arama motorlarındaki toplam arama hacimlerinin satılık ve kiralık konut arasındaki dağılımı değerlendirildiğinde ise satılık ve kiralık aramaların kafa kafaya gittiği söylenebilir. Kiralık aramalarının en çok arttığı il olan Eskişehir’de var olan ilanların sadece yüzde 12’si kiralık konutlardan oluşuyor. Eskişehir’de geçen sene 14 TL olan ortalama metrekare fiyatı bu sene yüzde 216 artarak 45 TL oldu.

5 BÜYÜK İLDEKİ KONUTLLARDA SON DURUM

Söz konusu verilere göre 60 binden fazla ilan ile İstanbul, 40 binden fazla ilan ile Ankara, 20 binden fazla ilan ile Antalya konut ilanlarının en yoğun olduğu şehirler oldu. İstanbul’da toplam ilan sayısının sadece yüzde 20’sini oluşturan kiralık konutlardaki talep ise yüzde 56. Bu rakamın Antalya’da 14, Ankara’da ise 17 olduğu görüldü. Satılık konut sayılarına baktığımızda; İstanbul’da satılık konut sayısı toplam konut sayısının yüzde 80’ini, Ankara’da 83’ünü, Antalya’da ise yüzde 86’sını oluşturduğuna saplandı.

2023 yılında harçlardan 107 milyar TL gelir hedefleniyor! Yüzde 51,2'si gayrimenkul satışlarından olacak!

Sosyal ve Ekonomik Destek ödemeleri hesaplara yatırıldı! SED yardımına nasıl başvurulur?

Gaziantep'te 47 bin 576 metrekarelik konut imarlı arsa satılıyor! Fiyatı gören inanamadı!