26 / 11 / 2024

16/9 kuleleri lego tekniğiyle mi tıraşlanacak?

16/9 kuleleri lego tekniğiyle mi tıraşlanacak?

16/9 kuleleri için Danıştay yıkım yolunu açtı. Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Lego tekniğiyle tıraşlama mümkün” derken, müteahhit firma bina sakinlerine, ‘Yıkım yok, sakin olun’ dedi.





İstanbul Zeytinburnu’nda 2011 yılında inşaatı başlayan binalar şehrin siluetine etkisi nedeniyle hala tartışılıyor. Danıştay, önceki gün 2013’te yapımı tamamlanan 3 kulede için çarpıcı bir karar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Zeytinburnu Belediyesi’nce yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, gökdelenlerin, kentin tarihî görüntüsünü bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazların reddine karar verdi. Kuleler için planların İBB tarafından onaylandığını belirten Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri topu Büyükşehir’e attı. Hukuki sürecin devam ettiğini belirten İBB yetkilileri ise açıklama yapmaktan kaçındı.


Onaltıdokuz kuleleri için tartışılan bir başka konu da tıraşma yöntemi olarak bilinen kat eksiltmenin nasıl uygulanacağı. Uzmanların bir bölümü ‘binalar tümüyle yıkılmalı’ derken bir bölümü tıraşlamanın mümkün olduğu görüşünde. Bunlardan biri de Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut. Bulut, “Öncelikle uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturulmalı. Titiz çalışmayla 6 ayda tıraşlama yapılır. Tüm binaların boşaltılmasına gerek yok. Yıkılacak katların altından 2 kat boşaltılması yeterli olur. Binada yaşayanlar için güvenli ulaşım kolidorları yaratılır” dedi. Yıkım maliyetinin 1.5 milyon lira ile 4 milyon lira arasında değişeceğini belirten Bulut lego tekniğini şöyle anlattı; “Binada beton delme ve kesmeyle fazla katlar parçalanır ve lego gibi kule vinç yardımıyla aşağıya indirilir. Böylece enkaz da oluşmaz.”


SAKİN OL MESAJI

Astay Gayrimenkul, projedeki ev sahiplerine önceki gün mektup yollayarak ‘sakin olun’ mesajı verdi. Şirket açıklamasında, “Danıştay kararı doğrudan yıkım kararı anlamına gelmez” denildi. Şirketin açıklamasını değerlendiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Zaten yıkım kararını mahkeme değil Büyükşehir Belediyesi verir. Şirketin açıklaması hukuk terimi olarak doğru görünse de yıkım yolu açıldığı gerçeği değişmez. Bu noktada Danıştay kararı hayata geçmezse yargı kararı uygulanmamış olur” dedi.  Şirket, mahkemenin verdiği kararlar ilgili davalı belediyeler ve müdahillerle birlikte temyiz başvurusu yapıldığını açıkladı.


Davalı vazgeçti

ASTAY, kuleler için dava açan Yusuf Özden adlı vatandaşın davadan feragat ettiğini açıkladı. Avukat Ali Güvenç Kiraz ise bir davalının vazgeçmesinin sonucu etkilemeyeceğini, kaydetti. Süreci değerlendiren Astay Gayrimenkul Başkanı Mesut Toprak ise hukuka aykırı bir işlem yapmadıklarını belirtti.


Karar çok ama uygulama yok

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Türkiye’de çok sayıda proje için projeyi durdurma ya da yıkım kararı alındığını ancak uygulanmadığını belirtti. Muhcu “Kentin siluetini bozan kuleler ya da sit alanlarına yapılan projeler mahkeme kararına karşı ayakta duruyor. Alınan yıkım kararları yok sayılıyor” diye konuştu.


Geri Dön