Ekonomi

172 yıllık dev banka Wells Fargo açıkladı... Dolar 30 TL...

Bankaların dolarla ilgili tahminleri merak ediliyor... ABD'li 172 yıllık dev banka Wells Fargo'dan da dikkat çeken bir dolar tahmini geldi. 30 TL...

Vatandaşların doların gidişatı konusunda görüşlerini merak ettiği kurumların başında gelen bankalar, ara ara dolar tahminleri gerçekleştiriyor. O bankalardan bir tanesinin daha dolar tahminleri bir hayli dikkat çekti. 
ABD'li 172 yıllık dev banka Wells Fargo'dan da dikkat çeken bir dolar tahmini geldi. 30 TL...

DOLAR İÇİN NE TAHMİNDE BULUNDULAR

Dolar/TL kuru için banka, 2025 yılının 3'üncü çeyreğine kadar tahminde bulundu. Doların bu yıl zirve yaptığını ve 2025 yılı ortalarından itibaren 30 liranın altına gerileyeceğini belirtti.

DOVİZ KURU NASIL DÜŞER?

Döviz kurları genellikle serbest piyasa koşullarında oluşur ve pek çok faktörün karmaşık etkileşimleri sonucunda dalgalanır. Döviz kurlarında hareketlerin oluşmasında etkisi olan ana faktörler şunlardır:

Arz ve Talep Dengesi:

Döviz kurları, arz ve talep dengesine göre şekillenir. Eğer bir ülkenin para birimine talep yüksekse ve arz sınırlıysa para biriminin değeri artar. Tam tersi durumda ise para biriminin değeri düşer.

Faiz Oranları:

Bir ülkedeki faiz oranları yatırımcıların dikkate aldığı önemli faktörlerden biridir. Yüksek faiz oranları, yabancı yatırımcıları cezbederek yerel para biriminin değerini artırabilir. Düşük faiz oranları ise yerel para biriminin değerini düşürebilir.

Enflasyon Oranları:

Yüksek enflasyon, bir ülkenin para biriminin değerini düşürebilir. Çünkü yüksek enflasyon alım gücünü azaltır ve döviz talebini artırabilir. Düşük enflasyon ise genellikle yerel para biriminin değerinin artmasına neden olur.

Ekonomik Büyüme ve İstikrar:

Bir ülkenin ekonomik büyüme ve istikrarı yatırımcıların güvenini etkiler. İyi bir ekonomik performans ve istikrarlı bir ekonomi, yerel para biriminin değerini destekleyebilir.

Siyasi İstikrar:

Siyasi belirsizlik ve istikrarsızlık, yabancı yatırımcıların risk algısını artırabilir ve yerel para biriminin değerini düşürebilir. Siyasi istikrar ise tam tersi etki yapabilir.

Dış Ticaret Dengesi:

Bir ülkenin dış ticaret dengesi döviz kurlarını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Olumsuz dış ticaret dengesi, yerel para biriminin değerinin düşmesine neden olabilir çünkü ülkenin ithalatı ihracatından fazlaysa dövize olan talep artar.

Jeopolitik Faktörler:

Bölgesel veya küresel siyasi olaylar, jeopolitik gerilimler veya çatışmalar da döviz kurlarını etkileyebilir. Bu tür olaylar yatırımcıların risk iştahını etkileyerek döviz kurlarında dalgalanmalara yol açabilir.

Merkez Bankası Müdahalesi:

Bazı ülkelerin merkez bankaları, döviz kurlarını belirli bir aralıkta tutmak veya aşırı dalgalanmalara müdahale etmek amacıyla piyasaya müdahale edebilir. Bu durum yatırımcıların kararlarında etkili olabilir.