18. madde uygulaması dava dilekçesi!
3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması işlemine karşı, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesinde dava açılabiliyor. İşte,18. madde uygulaması dava dilekçesi!
18. madde uygulaması dava dilekçesi!
18. Madde uygulamasına göre düzenlemeye tabi yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetlere ait alanlar için gerekli olan arazi, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında, düzenleme ortaklık payı olarak düzenlemeye giren parsellerin düzenlemeden önceki yüz ölçümleriyle orantılı olarak alınıyor.
Bu oranın yüzde 40'ı geçmesi halinde yeteri kadar sahanın kamulaştırılması gerekiyor. Yine DOP yüzde 40 olması halinde Arsa ve Arazi Düzenlemesi Yönetmeliğinin (AAD) 12. Maddesi uyarınca ayrıca kamu tesis alanlarına pay verilmesini engelleyen bir hüküm bulunmuyor.
İmar Kanununun 18. maddesinin 3. fıkrasında belirtilmiş olmasına rağmen, terminal ve toplu taşıma istasyonu, AAD yönetmeliğinin 32. maddesine göre, Pazar yeri de Danıştay kararlarına göre DOP ile elde edilebilecek umumi hizmet alanlarına eklendi.
Yine DOP ile karşılanacak yol alanlarının niteliği ile 18. Maddede açıklayıcı bir hüküm olmamasına rağmen 18. Maddenin üçüncü fıkrasında DOP ile oluşturacak yolun düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol olduğu belirtiliyor.
Buna göre DOP ile karşılanabilecek yolun, daha çok beldede yaşayanların hizmetine sunulacak nitelikte olması gerekiyor.
3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması (parselasyon) işlemine karşı, askı süresini izleyen tarihten itibaren yada askı süresi içinde yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin tebliğinden itibaren ve yahut da öğrenme üzerine altmış gün içinde, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesinde, maliklerce iptal davası açılabiliyor. İptal davası için bir dilekçe ile başvuru yapmak gerekiyor.
18.madde uygulamasına itiraz dilekçesi örneği...
Yürütmenin Durdurulması İstemlidir.
............... İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
..................
DAVACI :.................................................................................
ADRES :.................................................................................
DAVALI :.................................................................................
ADRES :.................................................................................
TEBLİĞTARİHİ :(*) .........................
DAVANIN KONUSU: ........................................ İli, ................... ilçesi, ................ Mahallesi, .............. Mevkiinde, tapunun .............. pafta, .................... ada ve ................... parsel sayısında.sayılarında adıma.müvekkilim adına kayıtlı bağımsız.hisseli olan taşınmazı.taşınmazları kapsayan alanda, 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmasına ilişkin davalı idare.belediye encümeninin ................... günlü ve ........... sayılı işleminin iptali ile işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağından yürütmenin durdurulması istemidir.
OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA:
.............................................. İli, .................. ilçesi, ....................... Mahallesi, .............. Mevkiinde, tapunun .............. pafta, .................... ada ve ................... parsel sayısında.sayılarında adıma.müvekkilim adına kayıtlı bağımsız.hisseli olan taşınmazı.taşınmazları kapsayan alanda, davalı idarece (belediyece) 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmıştır.
Medeni Kanunun müşterek mülkiyetin sona ermesini düzenleyen 627 ve 628. maddelerinde, müşterek mülkiyetin paydaşların rızalarıyla taksim edilerek, uyuşmazlık halinde ise ortaklığın giderilmesi davası yoluyla mahkeme kararına dayanılarak sona erdirilebileceği öngörülmüş olup, bunun dışında herhangi bir taksim usulü bulunmamaktadır.
Bu durum karşısında, müşterek mülkiyete konu olan bir taşınmazın parselasyon işlemine tabi tutulması halinde oluşacak tüm imar parsellerinin paydaşlara yine müşterek mülkiyet şeklinde tahsis edilmesi zorunludur.
Dava konusu olayda, yürürlükte bulunan uygulama imar plânı koşullarına göre 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca yapılan parselasyon işlemi sonucu oluşturulan imar parsellerinde müşterek mülkiyete konu ..... parsel sayılı taşınmazın müşterek mülkiyet esaslarına göre verilmesi gerekirken hisseler çözülerek pay verildiği görülmektedir.
Müşterek mülkiyete konu taşınmazın dava konusu parselasyon işlemiyle oluşturulan imar parsellerinin kadastrol parsel paydaşlarına müstakil olarak verilmesi mümkün değildir.
Bu nedenle, ..... parsele ilişkin olarak işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.
SONUÇ VE TALEP:
............................................. İli, .................. ilçesi, ........................ Mahallesi, .............. Mevkiinde, tapunun .............. pafta, .................... ada ve ................... parsel sayısında.sayılarında adıma.müvekkilim adına kayıtlı bağımsız.hisseli olan taşınmazı.taşınmazları kapsayan alanda, davalı idarece (belediyece) 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmasına ilişkin ....................... belediye encümeninin................................. İl İdare Kurulunun ..................... tarih ve ............ sayılı kararının İPTALİ ile YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, yargılamanın Duruşmalı yapılmasına, (ileride avukat tutmam halinde) avukatlık ücretinin ve yargılama giderinin davalı idareden alınarak tarafıma verilmesine karar verilmesi için gereğini arz ederim...................
İsim ve İmza
EKLER:
1. Tapu belgesi.
2. İmar uygulamasının onaylanmasına dair belediye encümeni.il idare kurulu kararı örneği.
3. Varsa imar plânı ve parselasyon plânı örneği.
4. İtiraz edilmiş ise itiraz dilekçesi örneği
18.madde uygulaması dava örneği!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com