04 / 05 / 2024

18 milyon ev sahibi vergi ödeyecek!

18 milyon ev sahibi vergi ödeyecek!

Emlak Vergisi'nde ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona eriyor. 18 milyon konut bulunan Türkiye'de, ay sonuna kadar Emlak Vergisi ödemeleri yapılmazsa her ay için gecikme zammı alınacak



Bu yıl içinde konut satın alanların, yıl sonuna kadar ilgili belediyeye 'Emlak Vergisi Bildirimi' vermesi gerekiyor. Yılın son 3 ayı içerisinde ev alanların ise, o tarihten itibaren 3 ay içinde bildirim yapması şart. Süresinde bildirim yapılmazsa Emlak Vergisi, cezası ve gecikme faizi ile birlikte alınıyor.

Emlak vergisi ne zaman ödenir
 Emlak Vergisi yasal olarak 2 eşit taksitte alınır. İlk taksit ödemesi Mart-Nisan-Mayıs ayları içinde, ikinci taksit ödemesi Kasım ayında yapılır.

Nerelere ödenir
 Bina, arsa veya arazinin bulunduğu yerdeki belediyeye ve belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerine ödenebilir.

Vergi nasıl hesaplanıyor
Önce binanın toplam inşaat maliyeti hesaplanıyor. Bu bölüme tekabül eden arsa payı belirleniyor. İkisinin toplamı beyana esas matrah olarak açıklanıyor. Bu toplam değer üzerinden Emlak Vergisi ödeniyor.

EMEKLİYE YOK
Kimler vergi ödemez
Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, emekli aylığı dışında başka geliri olmayanlar, hiç geliri olmayan ve tek konutu bulunan kişiler.
 
2012'de ne kadar ödenecek
 Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre; Emlak Vergisi'nde binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri 2012 yılında yüzde 5.1 oranında artacak.
Takvim


Geri Dön