30 / 04 / 2024

186 yıllık tarihi ahşap camiyi vinçle taşıdılar!

186 yıllık tarihi ahşap camiyi vinçle taşıdılar!

Rize'nin Kalkandere ilçesinde 36 yıldır çay alım evi üzerinde hizmet veren 186 yıllık tarihi ahşap caminin yeni yerine taşınma işlemi tamamlandı. Restorasyon çalışmalarının, Koruma Kurulunca onaylanan projeler kapsamında aslına uygun olarak hızla devam ed



Rize Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 1825 yılında Ordulu Mehmet Usta tarafından Of ilçesi Keler köyünde yapılan tarihi ahşap caminin 1977 yıl ında Kalkandere ilçesine bağlı Hüseyin Hoca köyüne taşındığı ve buruda bulunan çay alım evi üzerinde 36 yıl hizmet verdiği belirtildi.

Zaman içerisinde yapılan beton ilavelerle tarihi ahşap caminin görünürlüğünün sınırlandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Cami deforme olmuş ve acil restorasyona ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Kalkandere Kaymakamlığınca yürütülmekte olan restorasyon çalışması kapsamında ahşap sanatı ve işlemeciliğinin müstesna bir örneği olan 186 yıllı k tarihi caminin taşınması ihtiyaç haline gelmiştir. 186 yıllık eser Kalkandere Kaymakamlığınca tarihi dokusuna uygun olarak hazırlanmış olan alana vinç yardımı ile tek seferde başarıyla taşınmıştır. Cami yol kenarında hizmet vermeye devam edecektir."

Açıklamada, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'nun himayelerinde kültür mirasının gelecek nesillere aktarmak ve turizme kazandırmak amacıyla başlatılan restorasyon çalışmalarının, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanan projeler kapsamında çevre düzenlemesi ile aslına uygun olarak hızla devam edeceği belirtildi.

AA


Geri Dön