19 İnşaat firması kentsel dönüşüm markası yarattı!
2012'de yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası ile çürük yapıların yenilenmesi hedeflendi ancak yaşanan aksaklıklar nedeniyle fazla yol alınamadı. Tahincioğlu'ndan DKY'ye kadar 19 inşaat firması 19 kentsel dönüşüm markası yarattı.
2012'de yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası ile çürük yapıların yenilenmesi hedeflendi ancak yaşanan aksaklıklar nedeniyle fazla yol alınamadı. Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Etiler gibi rant barındıran semtler dışında yol alamayan kentsel dönüşümün yarattığı pastayı gören Tahincioğlu'ndan DKY'ye kadar 19 inşaat firması 19 kentsel dönüşüm markası yarattı.
Türkiye'nin en önemli yaralarlarından biri olan depreme dayanıksız çürük yapı sorununa hükümet 2012 yılında çıkardığı Kentsel Dönüşüm Yasası ile neşter atmıştı. Yurt çapındaki 6,5 milyon yapının yenilenmesi için çıkarılan bu yasa, yaşanan eksiklikler ve pürüzler nedeniyle hala hedeflenen etkiyi sağlayamadı. Geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeler de yasanın uygulanabilirliğini artırmaya yetmedi. Yine de kentsel dönüşümün 600 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenirken, bu alandaki potansiyeli gören şirketler pastadan faydalanma planları yapıyor. Kentsel dönüşümde yaşanan aksaklıklara rağmen 19 inşaat şirketi bu alana özel 19 marka yarattı. Tahincioğlu Nida, DKY İnşaat Yeniden İstanbul, EYG Kentseli. Ram Gayrimenkul Manaa, Aydoğan İnşaat Aydoğan markası bunlar arasında yer alıyor. Şirketler bu markalarla kentsel dönüşüm yapıp, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Anadolu'nun gelişen kentlerinde projeler geliştirmek istiyor. Bağdat Caddesi ve Moda'da dönüşüm çalışmalan yaptıklarım belirten Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan, "Kentsel dönüşüm konusunda İstanbul'da çok büyük bir pasta mevcut. Öncelik kentin merkezi semtlerine veriliyor. Adasal bazda bina değişimi yapılması kentin dokusunu da konıma bakımından önem taşıyor. Biz de insanlara dokusu bozulmadan daha kaliteli ve daha teknolojik evler sunuyoruz" diyor.
YENİ YÖNETMELİK BEKLENİYOR
Kentsel dönüşümde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Kentsel dönüşüm konusunda şirketlerin çalışmaları var ancak yasada yaşanan aksaklıklar nedeniyle bu çalışmalara bir türlü başlanamıyor. Bu yıl yasadaki pürüzlerin giderilmesine yönelik çıkarılması beklenen yönetmeliklerle çalışmaların başlamasını bekliyoruz" diyor. Denge Değerleme Genel Müdürü Baki Budakoğlu da kentsel dönüşümün sadece Türk yatınmcılar tarafından finanse edilemeyeceğine dikkat çekerek, yurtdışından da kaynak getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Ekonomist