28 / 04 / 2024

19 yıldır kentsel dönüşüm bekliyorlar!

19 yıldır kentsel dönüşüm bekliyorlar!

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 19 yıl kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan aileler yeni evlerine kavuşacakları günü bekliyor. 



Bursa’nın Yıldırım ilçesi Şükraniye Mahallesi’nde 2002 senesinde Yıldırım Belediyesi'nce beş evin yıkımı gerçekleşti. GazeteDuvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; bölgede yıkılan ev sahiplerine ev veya ev alınabilecek tutarda ödeme yapılırken beş aileye ise  başka bölgeden arsa verildi. yrıca dönemin para birimiyle sekiz buçuk milyar enkaz parası ödemesi yapıldı. Yıkılan evlerin yerine yol ve üçgen şekilde kullanışsız park inşa edildi.

220 metrekare büyüklüğündeki evleri yıkılan beş haneden ikisine aynı bölgede, üç haneye ise başka yerlerden şuyulama tapu verildi. Ev sahiplerine verilen şuyulama tapu arsasında ise başka insanlara ait evler yer alıyor. 2002 yılından beri konu hakkında herhangi bir gelişme olmazken mağdur beş aile, taşınmaz kültür varlıkları payı ve arsa vergisi ödedi. 

19 YILDIR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BEKLİYORLAR 

Kentsel dönüşüm nedeniyle evleri yıkılan Yüksel Sağlık ve kızı Nalan Sağlık, 1986 yılında kendilerine şuyulama tapunun verildiğini, 2002 yılında da yıkımın gerçekleştiğini dile getirdi. Evleri yıkıldıktan sonra kiraya çıkmak zorunda kaldığını söyleyen Nalan Sağlık, “Diğer ailelerin başka evleri vardı, evlerine çıktılar. Mağdur olan biz olduk. Verilen tapunun arsasında oturan insanlar var. Altı ev olarak görünüyor. Kentsel dönüşüm yapılacak diye halen daha bekliyoruz” dedi.

19 yıldır kentsel dönüşüm bekliyorlar!

Diğer ev sahiplerinden ikisinin hayatını kaybettiği için tapuların varislere kaldığını belsöyleyen irten Sağlık, “Tapuyu satma imkanımız varmış ama başkalarının oturduğu yer, kim alır ki? Tapunun bulunduğu alandaki evler yıkılacak, 10 katlı evler yapılacakmış. Olursa orada 81 metrekarelik bir daire hakkımız var. Ama 19 yıldır hiçbir gelişme yok” şeklinde konuştu.

OLMAYAN EVİN VERGİSİ ÖDENİYOR 

Senelerdir kullanamadıkları arsanın vergi borcunun geldiğini dile getiren Sağlık, şunları söyledi: 

“Olmayan evin vergisini biz ödemek istemiyoruz. Diğer aileler yıllardır ödüyor. Biz ödemediğimiz için icra geldi. 4 bin TL vergi borcu birikmiş, affa uğramış. Geçen sene kalan tutar ödendi. Bu sene tekrar vergi borcu geldi, yine ödedik. Olmayan ev için Yıldırım Belediyesi’ne sürekli vergi borcu ödüyoruz. Belediyenin bizim üç kuruşumuza ihtiyacı var.”

19 yıldır kentsel dönüşüm bekliyorlar!

Sağlık, “Mahkemeye verecektik ama belediye ‘Eğer mahkemeye verirseniz enkaz parasını da alamazsanız’ diye bizi tehdit etti. Belediyeyle ailecek görüşmelerimiz oldu ama sonuç alamadık. Yola giden bütün yıkılan evlerin sahiplerine yerine ev veya ev parası verildi. Bizim binamızdaki beş haneye uydurmasyon tapu verdiler” dedi.

Arsa şuyulandırma nedir? 

Arsa şuyulandırma, var olan bir arsanın kamu kurumları veya belediyeler tarafından kullanım hakkına bağlı olarak farklı parsellerle birleştirme çalışması ile birlikte hisseli bir şekilde mal sahibine ya da diğer ilgililere kat mülkiyeti ya da arsa olarak sunulması işlemine verilen isim oluyor.

Bursa Çarşıbaşı'nda yıkım çalışmaları tam gaz!


Geri Dön