23 / 11 / 2024

As Asya, 303 milyon liralık arsayı nasıl aldı?

As Asya, 303 milyon liralık arsayı nasıl aldı?

Tekel Paşabahçe arazisine 303 milyon TL veren As Asya'yı tanıyan çıkmıyor




Özelleştirme süreçlerinde gizli zenginleri tanıma fırsatı bulan Türkiye, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından ihalesi gerçekleştirilen bir satışta da As Asya adlı gizemli şirketle tanıştı.  Adana  Seyhan merkezli ve 50 bin TL sermayeli şirket, Boğaz'ın en güzel yerlerinden birinde kurulu arazi için 303 milyon lira ödemeyi taahhüt etti. Ancak şirket ne İstanbul'da ne de Adana iş çevrelerinde hiç tanınmıyor.

TEKEL'in en değerli varlıklarından biri olan İstanbul Paşabahçe'deki araziye 303 milyon lira ödemeyi teklif eden As-Asya Gayrimenkul adlı şirket, tam bir kapalı kutu çıktı.

Özelleştirme süreçlerinde Türkiye'nin gizli zenginleri ile tanışma fırsatı bulan iş dünyası, TEKEL arazisine en yüksek teklifi veren As-Asya Gayrimenkul adlı şirketin arkasındaki ortaklarını ise çıkaramadı. As-Asya Gayrimenkul adlı şirketi ve ortaklarını, kurulduğu ve faaliyet gösterdiği Adana'daki iş çevreleri de hatırlayamadı. Adana Sanayi Odası'nın yönetim kurulu üyesi bir işadamı, "Burası sonuçta çok büyük bir yer değil. Hemen herkes birbirini tanır. Hele hele bir araziye 303 milyon TL teklif edebilecek gücü olan bir şirketi bizim duymamamız, tanımamamız mümkün değil" diye konuştu.

Sermayesi sadece 50 bin lira olan şirketin ihalede 303 milyon lira ödemeyi taahhüt etmesi de ayrıca merak konusu oldu.

ÖYK sonucu açıkladı

TEKEL'in varlıklarının satışı ile ilgili olarak gerçekleşen ihale sonucunda Beykoz TEKEL Fabrikası olarak bilinen kapanan TEKEL İstanbul İçki Fabrikası'nın arazisi 303 milyon TL'lik teklifle As Asya Gayrimenkul'e verilmişti.

İhale sonucuyla ilgili olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde şu bilgilere yer verildi:

"İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Paşabahçe Mahallesi'nde bulunan (eski Paşabahçe İçki Fabrikası) ve tapunun 195 Ada, 7 parsel no'sunda kayıtlı 54.870,00 m2 , 209 Ada, 3 parsel no'sunda kayıtlı 16.212,00 m2 , 200 Ada, 3 parsel no'sunda kayıtlı 827,00 m2 yüzölçümlü taşınmazların bir bütün halinde özelleştirilmesi ihalesi nihai pazarlık görüşmeleri tamamlandı. 15.06.2009 tarihinde yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklif 303.100.000 TL ile As Asya Gayrimenkul Pazarlama İnşaat Taahhüt Otomotiv Oto Kiralama Turizm Kamuoyu Araştırmaları Reklam Hizmetleri ve Matbaacılık Dayanıklı Tüketim Mamülleri Gıda Maddeleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. verdi."

Kim bu As Asya?

Ticaret Sicili Gazetesi kayıtlarına göre As-Asya adlı şirket 2006 yılında kuruldu. Kurucu ortakları olarak Mümin Gökalp, Ogün Şahin, Metehan Küpelioğlu, Muhammet Ali Özhan, Tayfur Erdoğan, Yakup Dınlamaz ve Mesut Yurter yer alıyor.

Şirketin temel faaliyet alanı "Her türlü özel ve kamuya ait bina arsa arazi yer üstü düzenlerinin satımı ve kiralanması, bunlarla ilgili kamu ve özele ait ihalelere girmek" olarak tarif ediliyor.

8 Şubat 2008 tarihinde şirket ana sözleşmesinde statü tadili yapılıyor ve bazı ortaklar şirketten ayrılıyor. Şirketin büyük ortaklarından Ogün Şahin yüzde 45 oranındaki hissesini Mümin Gökalp'e devrediyor. Yine şirket ortaklarından yüzde 1'er paya sahip ortaklar Metehan Küpelioğlu, Muhammet Ali Özhan, Tayfur Erdoğan, Mesut Yurter de hisselerini Mümin Gökalp'e devrediyor.

Mümin Gökalp 50 bin lira sermayeli limited şirkette yüzde 99 payla en büyük ortak konumuna yükseliyor. Diğer yüzde 1'lik pay Yakup Dınlamaz'da kalıyor.

Bu arada şirketin adresi de Ziyapaşa Mahallesi Güney Kıyıboyu Caddesi Yeşiller Apartmanı Seyhan Adana olarak değiştiriliyor. Ancak şirketle ve ortakları ile ilgili bilgiler bunlarla sınırlı.

Toplam inşaat alanı 72 bin m2 ayrıca 4 bin m2'lik iskelesi var

İstanbul'un düşük imar yoğunluklu bölgesi olan Beykoz Paşabahçe, üçüncü köprünün inşası ile birlikte en çok değerlenecek yeni fırsat noktalarından biri olarak gösteriliyor. Şu an için deniz kıyısında metrekare fiyatları ortalama 2 bin dolar civarında. Ancak üçüncü köprünün yerinin netleşmesi ile birlikte metrekare fiyatlarının 4-5 bin dolara kadar çıkacağı tahminleri yapılıyor.

As-Asya tarafından en yüksek teklifin verildiği Tekel eski Rakı Fabrikası 3 parselden oluşuyor. 195 ada 7 parselde kayıtlı alan 54 bin 870 metrekare. Burada Büyükşehir ve Anıtlar Kurulu'ndan izin almak şartıyla turizm konaklama, otel ya da motel yapma imkanı bulunuyor. 209 ada 3 parseldeki 16 bin 212 metrekarelik alanda ise kafe tarzı yerlerin yapılabileceği belirtiliyor.

Bu arada tesisin 3 bin 935 metrekarelik bir de iskele ve rıhtımı mevcut. Söz konusu rıhtım ve iskelenin üst kullanım hakkı Maliye Bakanlığı tarafından 49 yıllığına arazinin sahibine tahsis edilmiş durumda. Söz konusu arazide eski bir içki fabrikası bulunurken tescilli binanın olmaması dikkat çekiyor. Yani tüm binalar istenildiği takdirde yıkılabilir ve yeniden inşa edilebilir. As-Asya'nın söz konusu arazi için nasıl bir proje geliştireceği ise bilinmiyor.

4 firmadan teklif gelmişti

Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından ihalesi yapılan arazi için nihai pazarlık görüşmelerine As-Asya ile birlikte toplam 4 firma katıldı. Pazarlık görüşmelerinde yapılan elemesiz turda en yüksek teklif, 190 milyon lira olarak belirlendi. Açık artırma 40 tur sürdü. Bu turların sonunda As Asya şirketi 303 milyon 100 bin lira ile en yüksek teklifi veren şirket olarak belirlendi.

50 bin lira sermayeli şirket böyle bir teklif verebilir mi?

Özelleştirme Yüksek Kurulu yetkilileri sadece 50 bin lira sermayesi olan, Adana'da bile tanınmayan bir şirketin Tekel ihalesinde en yüksek fiyatı vermesinde bir sorun olmadığı görüşünde. ÖYK'dan bir yetkili söz konusu ihale ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"TEKEL'in İstanbul Beykoz'daki taşınmazının satışı için yapılan ihaleye bin 500 liradan satılan şartnameyi satın alan ve 30 bin liralık geçici teminatı yatıran herkes ve tüm şirketler katılabilir. Bu bir taşınmaz satışı. Yani gayrimenkul satıyoruz. Şirket de vatandaş da girip, en yüksek bedeli verebilirse burayı alabilir. Siz de girip paranız varsa alabilirsiniz. Dolayısıyla bunu diğer ihalelerle karıştırmamak lazım. İsteyen tek bir taşınmaz için teklif verebilir. İsteyen ayrı ayrı şekilde birden çok taşınmaz için teklif verir. Sonuçta alıcı teklif ettiği bedeli ödeyemezse ödediği teminatı yanar, gayrimenkul de ona verilmez."
Vatan


Geri Dön