1915 Çanakkale Köprüsü 26 Şubat'ta açılıyor! Büyük gün geldi!
Türkiye'de hayata geçirilmesi planlanan mega proje olan ve 18 Mart 2017 tarihinde temeli atılmış olan simgelerin köprüsü şeklinde nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nde açılışın 26 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından düzenlediği açıklamada, simgelerin köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ve Malkara Otoyolu'nun 26 Şubat günü hizmete açılacağını belirtti.
Anadolu Ajansı'ndan Arife Yıldız Ünal ve Burak Akay'ın haberine göre; "Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" şeklinde belirtilen dev proje için Asya Yakası'nda yer alan Lapseki-Şekerkaya ile Avrupa Yakası'nda bulunan Gelibolu-Sütlüce bölgelerindeki şantiyelerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerine ek olarak 559'u mühendis, 4 bin 62 personel ile 550 iş makinesi çalışmaları sürdürüyor.
Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi çerçevesinde bulunan Malkara-Çanakkale Otoyolu Kesimi Yap-İşlet-Devret Projesi, 89 kilometrelik otoyol, 12 kilometre uzunluğundaki bağlantı yolu olacak şekilde toplam 101 kilometre uzunluğa ulaşacak. Simgelerin köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de yer aldığı otoyolun hizmete sunulmasıyla İstanbul'u Çanakkale'yle, ardından da Kuzey Ege'yle birleştirecek Türkiye'nin en prestij sahibi projeler dikkat çekecek.
- Ulaşımdaki entegrasyon, kaliteyi artıracak
Otoyol ve 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye ekonomisindeki gelişmişliği en yüksek bölgesi olan ve nüfusun büyük kısmının oturduğu Marmara ve Ege bölgelerinde bulunan demir yolu, hava ulaşım ve liman sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegre olmasına imkan verecek bu alanlarda ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyacı olduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın hazırlanması fırsatını tanıyacak.
Dev proje çerçevesinde bir asma köprünün, iki adet yaklaşım viyadüğünün, iki adet betonarme viyadüğün, 6 tane alt geçit köprüsünün, 6 hidrolik köprünün, 43 adet üst geçitin, 40 tane alt geçitin, farklı boyutlarda 236 menfezin, 12 kavşağın, 4 adet otoyol hizmet tesisinin, iki tane bakım işletme merkezinin ve 5 adet ücret toplama istasyonunun hayata geçirildiği belirtildi.
Asma köprüde ve otoyol güzergahı kapsamındaki inşaatlar sürerken, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kule kesonlarının yer aldığı bölgede deniz dibi tarama çalışmalarının bitirildiği belirtildi. Kule keson temellerinin yer aldığı bölgedeki deniz tabanında zemin iyileştirmesinin yapılması amacıyla Asya Kule'de 165, Avrupa'da ise 203 olacak şekilde 2,5 metre çapa sahip 368 çelik kazığın çakıldığı belirtildi.
Ana kablo imalatlarının yapılması çerçevesinde orta açıklıklarda 288, yan açıklıklarda ise ek 16 kablo demetiyle toplam 304 kablo demetinden meydana gelen ana kablo montajıyla tabliyeleri ana kabloyla bir araya getiren kelepçe ve askı halatı montaj çalışmalarının da tamamlandığına vurgu yapıldı. Ana kablonun dış etkenlerden korunmasına imkan sunacak tel sargı çalışmalarının ise devam ettiği belirtildi.
- Seyit Onbaşı'nın top mermisi zirveye yerleştirilecek
Mega proje kapsamında, tabliye boya ve rüzgar bariyerlerinin montajlarının işlemleri de sürdürülüyor.
318 metre uzunluğa sahip çelik kulelerin üzerinde konumlandırılacak 16 metre uzunluğa sahip, Seyit Onbaşı tarafından Çanakkale Savaşı'nda namluya sürülen top mermisinin temsili olan mermi figürünün de Çimtaş firmasınca Gemlik fabrikalarında hazırlandığı ifade edildi.
1915 Çanakkale Köprüsü hariç, otoyol kesimi ve yaklaşım viyadüklerinin tamamının aşınma seviyesinde bitirildiği ifade edilirken, asma köprünün de üstyapı imalatlarının gerçekleştirildiği ifade edildi.
Köprü ve otoyolun 26 Şubat tarihinde gerçekleştirecek olan törenle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete sunulacağı açıklandı.
İstanbullulara müjde! Dudullu-Bostancı Metrosu yıl sonunda açılıyor!
Yabancılar konut alımı için bu 70 ile akın etti!