28 / 04 / 2024

1929 yılında İstanbul'da ev ve apartman inşaatı çoğalıyormuş!

1929 yılında İstanbul'da ev ve apartman inşaatı çoğalıyormuş!

1929 yılında Belediye dairelerince yapılan istatistiklerde, bina inşaatı yüzde 30-35 artmış. İnşaatın çoğalmasının nedeni ise servet sahiplerinin ellerindeki sermayeyi inşaata yatırmalarından kaynaklanıyormuş ve en çok inşaat Beyoğlu'nda inkişaf ediyormuş



1929 yılında İstanbul da ev ve apartman inşaatı çoğalıyormuş!


Ev ve apartman inşaatı


 Şehrimizde bina inşaatı neden çoğalıyor?


Şehir işlerine ve iktisadi vaziyete vakıf bir zatın izahatı...



  Belediye dairelerince yapılan istatistiklere göre bu seneki bina inşaatı, yüzde 30-35 çoğalmıştır. En çok inşaat ruhsatiyesi veren Beyoğlu Belediyesi'dir.

  Müteakıben Beyazıt, Fatih daireleri gelir. En az ruhsatiye tezkeresi kesen daire Anadoluhisarı dairesidir. Şehrin imar faaliyeti Beyoğlu mıntıkasında tekessüf etmiştir. Servet sahibi olanlar, şehrin diğer mıntıkalarından ziyade Beyoğlu Dairei Belediyesi'nde, Şişli ve Nişantaşı semtlerinde inşaatı tercih ediyorlar. Bu işlere yakından vakıf bir zat, kendisiyle hasbihal eden bir muharririmize demiştir ki: 

 -İnşaatın son günlerde çoğalması her şeyden evvel servet sahiplerinin ellerindeki sermayeyi sabit hale ifrağ etmek istemelerinden ileri geliyor.

  İktisadi müşkülat hala devam ettiği için mütedavil sermaye ile ticaretle meşgul olmaktansa emlak edinerek iradıyla geçinmeyi tercih ediyorlar.

  Bu itibarla, memleketimizde yeni bir emlak sahibi 'rantiye' sınıfı teşekkül ediyor.

  Bu memleketin imarına hizmet etmekle beraber iktisadiyatı itibarıyla faydalı değildir. Memlekette iktisadi hayat inkişaf ettikten sonra bina inşaatı azalacak, fakat ticaret tevessü edecektir.


Akşam Gazetesi 16 Ağustos 1929



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön