29 / 04 / 2024

1984 yılında İstanbul'da el değmemiş 6 binden fazla sokak varmış!

1984 yılında İstanbul'da el değmemiş 6 binden fazla sokak varmış!

1984 yılında İstanbul'da el değmemiş 6 binden fazla sokak varmış. 20 binin üzerindeki cadde ve sokağın bakımı için ise 73 milyar lira lazımmış. İstanbul sokaklarının yüzde 35'i ham yol durumundaymış.



1984 yılında İstanbul da el değmemiş 6 binden fazla sokak varmış!


Kışın çamurdan, yazın tozdan kurtulmamız zor


İSTANBUL'DA EL DEĞMEMİŞ 6 BİNDEN FAZLA SOKAK VAR


20 binin üzerindeki cadde ve sokağın bakımı için 73 milyar lazım. Belediye ise bu yıl yol yapımına 7 milyar lira ayırdı.


  Kamuran ABACIOĞLU


   İstanbulluların kışın çamurundan, yazın tozundan illallah dedikleri yolların yapımı için 73 milyar lira gerekiyor. İstanbul Belediyesi ise bu yıl yol yapımına bu miktarın ancak onda biri olan 7 milyar lira ayırdı. 

   Yetkililer, 20 binin üzerinde cadde ve sokağı bulunan ve dünyanın sayılı metropolleri arasında yer alan İstanbul'da 6 bin civarında cadde ve sokağın henüz el değmemiş vaziyette olduğunu belirttiler. Alınan bilgiye göre İstanbul'da 6 bin 151 kilometre uzunluğundaki yolların 2 bin 100 kilometresi yani yüzde 35'i ''ham yol'' durumunda bulunuyor. İstanbul Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Arif Çuhadar 1984 yılında gecekondu bölgelerindeki 1200 kilometrelik ham yolun stabilize haline getirileceğini belirterek, ''Büyük şehir belediyesinin mücavir alanı 1001 kilometreyi buluyor. Bu yolların şehir içinde kalan yüzde 30'luk bölümü asfalt, yüzde 2.5'i beton, yüzde 8.4'ü parke taş, yüzde 13.1'i de arnavut kaldırımı. Yolların altyapısı tamam olmadığı için her yıl bir başka kuruluş kazıyor. 

   Asfalt yolların da her beş yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Hangi idare yolu kazmışsa onun kapatması lazım. Ancak bugüne kadar bu yük hep belediyenin üzerine bırakılmış. Belediyede yeni kurulan Altyapı Koordinasyon Merkezi bu dağınıklığı önleyecek. Bir sokak bundan böyle bir defa kazılıp bütün altyapısı tamamlandıktan sonra yolu yapılacak ve bir daha hiçbir kuruluş kazma vuramayacak. Konkasör yollara mıcır dökerek çamuru önleyeceğiz. Belediye imkanlarını seferber edip yol yapımını hızlandıracağız'' diye konuştu.

   Özellikle gecekondu bölgelerinde oturan vatandaşlar ise Belediye Başkanı Dalan'ın seçimden önce verdiği sözü yerine getirip kendilerini çamur ve tozdan kurtarmasını bekliyorlar.


(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 17 Temmuz 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön