29 / 04 / 2024

1984 yılında İstanbul'da kira fiyatlarını Arap turistler yükseltmiş!

1984 yılında İstanbul'da kira fiyatlarını Arap turistler yükseltmiş!

1984 yılında İstanbul'da kira fiyatlarını Arap turistler yükseltmiş. Türkiye'de yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul satın almalarını sağlayan yasa çıkarılmış olsa da Arap turistler, satın alma yerine kiralamayı tercih etmişler.



1984 yılında İstanbul da kira fiyatlarını Arap turistler yükseltmiş!


ARAP TURİSTLER FİYATLARI YÜKSELTTİ


2 milyar lira kira ödediler


Türkiye'de gayrimenkul satın almalarını sağlayan bir yasa çıkarılmış olmasına rağmen, Arap uyruklu kişilerin şimdiye kadar önemsenecek bir bina satın almadıkları, ancak 2 milyar liraya yakın kira ödedikleri anlaşıldı. Sarıyer'deki bu binayı bir Arap turistin günlüğü, evet günlüğü 50 bin liradan kiraladığı belirlendi. 


  Bu katın günlüğü 50 bin lira


  Ayda net 16 bin 400 lira maaş alan iki çocuklu bir asgari ücretli, bu katta ancak 8 saat oturabilir.

  Sarıyer'de deniz manzaralı 240 metrekarelik katı, günlüğü 50 bin liradan bir Arap aile kiraladı.

  Belediye Başkanı Ali Sandıkçı, ''İlçelerinde bu yaz dönemi 1500'ün üstünde Arap ailesinin 20-30 günlüğüne konut kiraladıklarını'' söyledi.


1984 yılında İstanbul da kira fiyatlarını Arap turistler yükseltmiş!


 Arap aile, Sarıyer'de 240 metrekarelik bir kat kiralandı ve...


 Deniz manzaralı katın günlüğü 50 bin lira


   İSTANBUL'da Araplar henüz mülk satın almadı ama 2 milyar lira kira ödedi. Araplar'ın kiraladığı konutlar arasında günlüğü 50 bin lira olanlar da var. Böylesi bir konutta, ayda net 16 bin 400 lira maaş alan 2 çocuklu bir işçi ailesi ancak 8 saat oturabilir. 

   Arapların Türkiye'de mülk satın almalarına ilişkin yasanın yürürlüğe girmesinden bugüne dek geçen 20 gün içinde, İstanbul'daki tapu muhafızlıklarında alıcısı Arap olan herhangi bir alım satım işlemi yapılmadığı bildirildi. 

  

   20-30 günlüğüne ev kiraladılar


   Arap turistlerin çoğunlukta olduğu Sarıyer'de ''Araplara kiralık'' konutların günlük kirası 10 bin lira ile 50 bin lira arasında değişiyor ve günlüğü 50 bin lira olan evin saati 2 bin 83 liraya geliyor. 

   Sarıyer Belediye Başkanı Ali Sandıkçı, ''İlçelerinde bu yaz dönemi 1500'ün üstünde Arap ailesinin 20-30 günlüğüne konut kiraladıklarını'' belirterek, şöyle dedi:

   ''Belediye olarak Arap dostlarımızın rahatı için her çareye başvuruyoruz. Kiralık ev arayanlara ev buluyoruz. Kiralık ev arayanlara ev buluyoruz, satın almak isteyenlere satılık evleri gösteriyoruz. Fakat şu güne kadar ilçemizde tek bir ev satışı yapılmadı. Tarabya, İstinye ve Sarıyer merkezde evlerin günlük kiraları 10 bin lira ile 50 bin lira arasında, buralarda 20-30'ar gün oturan yaklaşık 1500 aile 1 milyar lira kira parası bıraktı.''

   Sarıyer merkezde ''Araplara kiralık'' konutu olan Yalkın Sencer ise, ''240 metrekarelik deniz manzaralı konutun günlüğü 50 bin liradan kiraya verdiğini'' söyledi ve ''Kiralık 2 dairem var. Daha önce oturanlar günde 50 bin lira ödüyorlardı, şimdi yine aynı fiyatı istiyorum'' dedi.

   Bu arada, Arap turistler Beykoz, Üsküdar ve Kadıköy Yakası'nda da günlüğü 10-50 bin lira arasında konutlar kiraladılar. Belediye yetkililerine göre, bu 3 ilçede de yaz boyunca yaklaşık 1500 Arap ailesi kirada oturdu, böylece Arapların bu yaz dönemi toplam kira gideri yaklaşık 2 milyar lirayı buldu.


   ''Araplar pazarlıkçı''


   Tapu yetkilileri, ''Konut satın almak isteyen Arapların aşırı pazarlık yaptıklarını'' öne sürerek, ''Pazarlık yüzünden satış işlemlerinin yapılmadığını, ancak satıcılarla, alıcılar arasında kıyasıya pazarlıkların sürdüğünü'' söylediler. 


(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 21 Eylül 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön