23 / 08 / 2024

1929'da yeni evler penceresiz yapılacakmış!

1929'da yeni evler penceresiz yapılacakmış!

1929 yılında 'ileride evler ve bunların daireleri ne şekilde yapılacaktır?' sorusu gündeme gelmiş ve İngiliz düşünürleri yeni konutların tamamının penceresiz olarak yapılacağının yanıtını vermiş.



1929 yılında, ileriki tarihlerde yapılacak evlerin ne şekilde yapılacağı gündeme taşınmış. İngiliz düşünürler, Atina'da yapılacak olan evlerin tamamının penceresiz olacağını söylemişler.

Amerikalı bir mimarın düşüncesine göre penceresiz evler eski evlere büyük fark atacakmış. 

Çünkü o zamanlarda pencereli evlerin büyük külfet ve zahmet oluşturduğu için penceresiz evler büyük kolaylık sağlayacakmış.

Pencereli evlerin evlere tozlu hava getirmekten başka bir işe yaramadığı penceresiz evlerde sürekli bir hava akışının olacağı için daha sağlıklı olacakmış. 

Söz konusu haber 17 Mart 1929 yılında Sonsaat Gazetesi'nde  ''Yeni evler, penceresi olacak, bu daha sıhhıymiş' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...  

1929 da yeni evler penceresiz yapılacakmış!

Yeni evler, penceresi olacak, bu daha sıhhıymiş

Îleride evler ve bunların daireleri ne şekilde olacaktır.? Selahiyettar bir İngiliz muharririnin anlattığına göre, atinin evleri ve daireleri tamamile penceresiz olacaktır.

Daha şimdiden bu şekil tahakkuk ediyor. Nevyorkta yeni binalar bu tarzda inşa olunu yor. Amerikalı bir mimarım anlatışma göre bu penceresiz binalar eski binalara faik ola- caktır. 

Çünkü şimdiki büyük bina lara pencere imali, bu pencerelerin tathiri büyük külfet ve zahmetlere sebep olmak tadır. Penceresiz binalar, insanları bir kere bu zahmetlerden kurtaracaktır.

Aynı iddialara göre pencereler evlerin içine tozia hava getirmekten, ev lerin içinde hararet derecesini bozmaktan başka bir şeye yaramamaktadır. Halbuki havayı tazelemek için daha fenni ve mükemmel vasıtalardan istifade etmek mümkündür. 

Pencerelerin bir faidesi varsa bunlardan dışarı bakmaktır. Bu da vakti telef etmekten başka bir şey değildir. Ziya meselesine gelince penceresiz evlerde bütün tenvirat sun'i bir surette temin edilecektir. Bu yeni binalarda, ültra viyole şualarından da istifade edilecektir.

1957 yılında Boğaz Köprüsü'ne dünyaca ünlü Amerikan firması imzası! 

İstanbul Belediyesi yol inşaatları için 1936 yılından 1939'a kadar toplam 1 milyon 400 TL harcamış!

1934 yılında Liman Şirketi Tophane'deki eski askeri binasının yerine işçi yurdu yapmış!

 


Geri Dön