20 / 08 / 2024

1934 yılında Liman Şirketi Tophane'deki eski askeri binasının yerine işçi yurdu yapmış!

1934 yılında Liman Şirketi Tophane'deki eski askeri binasının yerine işçi yurdu yapmış!

1934 yılında Liman Şirketi, Tophane'de eski askeri mezbahalar müfettişliği binasını Emlak Bankası'ndan satın alarak işçi yurdu yapmak için kolları sıvamış.



1934 yılında Tophane ve Kuruçeşme'deki amele işçileri için yurt yapmak için harekete geçmiş. Yapılacak yurtlarda amele işçiler için yemekhane, banyo daireleri, yatakhaneler, hastalar için dispanserilere yer verilecekmiş.

Liman şirketi 1933 yılında da Haydapaşa ve Balat'ta işçiler için iki lokanta açmıştı. İşçi yurtlarında yemeklerin ücretleri 7,5 kuruş ile 10 kuruş arasında, çay fiyatları ise 2 kuruş olacakmış. 

Söz konusu haber 3 Mart 1934 yılında Vakit Gazetesi'nde  'işçi yurdu' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

1934 yılında Liman Şirketi Tophane deki eski askeri binasının yerine işçi yurdu yapmış!

İşçi yurdu

Liman şirketi şehrin iki yerinde yurt açıyor

Geçen sene içinde Haydarhanında ve Balat'ta amele için iki lokanta açan Liman Şirketi Tophane'deki ve Kuruçeşme'deki ameleler için de birer amele yurdu tesisine karar vermiş, bu hususta icap eden hazırlıkları yapmaya başlamıştır. 

Tesis edilecek amele büroları ucuz birer lokantayı birer kahvehaneyi, okuma salonlarımı, banyo dairelerini, bekár amelenin yatakhanelerini hasta amele için birer dispanseri ihtiva edecektir.

Buralarda amelenin sıhhi ve iç timal vaziyetlerinin ıslahiyle de alákadar olunacaktır. Bürolarda tesis edilecek lokantalarda yedi buçuk kuruşluk ve on kuruşluk olmak üzere iki tertip yemek verilecektir.

Büro kahvehanelerinde çay ve kahvenin Fiyatları iki kuruş olacaktır. Sıcak banyolarda ameleye sabun da verilecek, bütün bunların mukabilinde ancak beş kuruş alınacaktır.

Dispanserlerde ameleler mecca nen muayene ve tedavi edileceklerdir. Tophane'de eski askeri mezbaha lar müfettişliği binasının Emlak Bankası'ndan satım alımması için Liman Şirketi banka ile temasa girişmiştir.

1942'de İstanbul Belediyesi Taksim'deki mezarlık arsalarını ihaleden satmış!

1942 yılında Kadıköy'de altı yol ağzındaki arsalar satılmış! Plana uygun inşaat yapılacakmış!

1942 yılında memur ve işçiler için Demiryolları Hastanesi projesi! 

Geri Dön