Emlakta Nostalji

1938 yılında Çemberlitaş bahçe içine alınması için 6 dükkan ve iki bina istimlak edilmiş! 

1938 yılında Çemberlitaş'ın bahçe içine alınmasına karar verilmiş. Fakat bu kapsamda tam şeklini alabilmesi için bahçenin etrafındaki 6 dükkan ve iki bina istimlak edilmiş.

Eski eserleri muhafaza komisyonun aldığı karara göre Çemberlitaş bahçe içine alınacakmış. Belediye konuyla ilgili izin vermiş ve çalışmalara başlanmış. Bu kapsamda bahçenin tam şeklini alabilmesi için 6 dükkan ile iki ve üç katlı iki bina istimlak edilmiş.

Söz konusu haber 30 Ocak 1938 yılında 'Çemberlitaş bahçe içine alınmaya başlandı' başlığı ile Akşampostası'nda kaleme alınmış. İşte o haber...

Çemberlitaş bahçe içine alınmaya başlandı

Eski eserleri muhafaza komisyonunun gösterdiği üzum üzerine Çemberlitaşın dibinde yapılan hafriyat bırakılmıştır.

Bu hafriyatta taşın kaidesinin merpenli olduğu ve altımda bazı dehlizler bulunduğu anlaşılmıştır. Bu dehlizlerin açılmasında ve kaldenin istinat ettiği merpenlerin meydana çıkarılmasında bir fayda görülmemiştir.

Bunun üzerine taşım etrafımda bir bahçe vücuda getirilmesi için beledi yeye müsaade verilmiştir. Belediye bu bahçeyi yapmağa başlamıştır.

1929'da yeni evler penceresiz yapılacakmış!

1957 yılında Boğaz Köprüsü'ne dünyaca ünlü Amerikan firması imzası! 

İstanbul Belediyesi yol inşaatları için 1936 yılından 1939'a kadar toplam 1 milyon 400 TL harcamış!

1942 yılında memur ve işçiler için Demiryolları Hastanesi projesi! 

Taşın dört tarafı şimdi açılmış, bulun maktadır. Yalnız bahçenin tam şeklini alması için altı dükkân olan iki ve üç katlı iki bina daha istimläk edilecektir. Bahçeler müdürlüğü açılan meydana ağaç ve taflanlar dikmeye başlamıştır.