27 / 04 / 2024

1938'de Kalamış'a turistik bir otel projesi! Belediye otel inşaatı için etrafındaki arazileri istimlak etmiş!

1938'de Kalamış'a turistik bir otel projesi! Belediye otel inşaatı için etrafındaki arazileri istimlak etmiş!

1938'de Fenerbahçe Mesiresi Vekiller Heyeti kararı ile Kalamış'ta Belediye'ye ait olan araziye turistik bir otel inşa edilmek istenmiş.



1938 yılında Kalamış'a turistik bir otel inşa edilmek istenmiş. Belediye trafından start verilen çalışmada inşa edilecek otelin etrafındaki araziler istimlak edilmiş.

Bu otel deniz kenarına inşa edileceği için Fneerbahçe gibi İstanbuk'un en güzel yeri imar edilmekle kalmayarak büyük rağmbet göreceği belirtilmiş.

Söz konusu haber 11 Ağustos 1938 yılı Akşam Gazetesi'nde ''Kalamış Koyuna turistik bir otel yapılıyor'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

1938 de Kalamış a turistik bir otel projesi! Belediye otel inşaatı için etrafındaki arazileri istimlak etmiş!

Kalamış Koyuna turistik bir otel yapılıyor

Belediye otelin inşası için Belvü gazinosunu ve etrafındaki arazileri istimlak ediyor

Fenerbahçe mesiresi Vekiller heyeti kararile belediyeye terkedilmiş, belediye de bu sahanın denize çıkıntı teşkil eden kısmının otuz sene müdetle Moda deniz klübüne verilmesi için şehir meclisinden bir karar almıştı.

Belediyeye kalacak kısmın imar ve tanzimi için de şehircilik mütehassist. Prost bir proje yapmıştı. Bu projede klübe terkedilecek arazi ayrıldığı gibi, belediye tarafından imar edilecek kısımda yapılacak tesisat gösterilmektedir.

Fenerbahçe' nin imar planında evvelce de kaydettiğimiz gibi Kalamıştan gelmek şartı ile gayet geniş bir yol açılacak. bu geniş caddeye hem amuden hem de daire şeklinde mesire yerini çevirmek üzere diğer yollar yapılacak, mesire olarak tefrik edilen ve dairevi vaziyette kalan sahada da tenis yerleri, gazino, güzel bir otel tesis ve inşa edilecektir.

Bu plânın tatbiki için projenin Nafia vekaleti tarafından tasdik edilmesi lâzım gelmektedir. Fakat belediye, Prost projesi mucibince Fenerbahçe'nin imarını käfi görmemektedir. Mesire yeri haricinde kalan ve deniz kenarında bulunan Belvű gazinosu ve civarını da istimlåk ederek bu havaliyi de tanzim ve imar etmeğe karar vermiştir. Belvü gazinosunun yanında eski, ahşap bir otel de vardır.

Bu otel, gazino ve civarındaki arazi tamamile istimlak edilerek tanzim edilecek ve Belvü gazinosunun yerinde son sistem konforlu bir seyyah oteli yapılacaktır.Burada yapılacak otel, Fenerbahçe mesire yerinde yapılacak otelden evvel insa edilecektir.

Bu otel deniz kenarında inşa edile- ceği için Fenerbahçe gibi İstanbulun er güzel bir yeri imar edilmekle kalmayacak, aynı zamanda burası büyük rağbet kazanacaktır.

İstimiák muamelesine başlanmak üzere Belediye fen işleri müdürlüğü tarafından hazırlanan harita Kadıköy belediye şubesine gönderilmiştir. Kadıköy belediyesi, bu harita mucibince Belvű gazínosu ile mevcud ahşap ote lin ve istimlåk sahasına dahil olacak arazinin mutasarrıflarile diğer alikadarlarını tesbit ederek fen işleri müdürlüğüne bildirecektir.

Fen işleri müdürlüğü bundan sonra tapu ve vergi kayıdlarına göre istimlåk yollarını tesbit ederek kanunui merasim dairesinde istimlåk muamelesine başlanacaktır.

1938'de Eminönü'ne Ekonomi Saray'ı inşa edilecekmiş!

1937'de Tozkoparan Caddesi yapılmış! Tarlabaşı'ndan sonra bu cadde kullanılmış!

1937'de binalar için yeni talimatname hazırlanmış! Asansörsüz bina kalmayacakmış...

Geri Dön