25 / 11 / 2024

1939 yılında Eminönü ile Unkapanı arası tanzim edilecek!

1939 yılında Eminönü ile Unkapanı arası tanzim edilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi Eminönü ile Unkapanı arasını tanzim edecekmiş. Belediye istimlak ettiği alandaki arsaları tanzim sonrası satarak bu iş için 2.5 milyon liralık sermaye oluşturacakmış.




1939 yılında Eminönü ile Unkapanı arası tanzim edilecek!


Eminönü - Unkapanı arası tanzim edilecek


Belediye bunun için 2,5 milyon liralık mütedavil sermaye arıyor


Evvela Balıkhane ile hal arasındaki kısım istimlak edilerek geniş caddeler açılacak, sonra buradaki arsalar satılarak daha ilerideki kısma geçilecek

    İstanbul şehri için Belediyeler Bankası'ndan istikraz edilecek beş milyon liranın Belediye'ye varidat getirecek işlere tahsis edilecek işlere tahsis edileceğini ve bu paranın üç milyon lirasıyla bir mütedavil sermaye tesis edileceğini yazmıştık.

    Vali ve Belediye Reisi Doktor Lütfi Kırdar, şehrin imarı bakımından Eminönü ile Unkapanı arasını plan esasına göre tanzim ettirmeye pek büyük bir ehemmiyet verdiğinden bu mütedavil sermaye bilhassa bu sahadaki istimlake ve açılacak caddeler üzerinde yeni yapılacak binalara sarf edilecektir. Yapılacak binaların ve elde kalacak arsaların satış bedelleri Belediye'den istimlak ve yol inşası için yaptığı fedakarlığı karşılayacaktır. Bundan sonra bu sermaye ile plan mucibince şehrin diğer kısmında istimlak yapmak ve planı tatbik etmek imkan dahiline girecektir. Belediye fen ve imar heyetleri tarafından yapılan bir hesaba göre Eminönü'nde şimdiki Balıkhane binasının bulunduğu adadan itibaren Unkapanı hal binasına kadar uzanan sahanın istimlakı için iki buçuk milyon liraya ihtiyaç vardır. Belediye bu sahanın istimlakinden sonra evvelce geride bulunup da şimdi meydanın açılması üzerine öne çıkan binaların sahipleri mülklerinin kıymetlendiğini iddia ederek yeni kıymet koydurmak için bina tahakkuk memurluğuna müracaat etmişlerdir. İleride bu sahanın istimlak edileceğini nazarı dikkate alan bu mal sahipleri bu suretle fırsattan istifade etmek istiyorlar. Belediye'nin elinde kanuni bir müeyyide olmadığı için bu müracaatlara mani olamıyor. Belediye bu sahada yeni istimlake başlamak için istimlak kanununda yapılmasını istediği tadilatın kununiyet iktisap etmesini bekleyecektir.

     Diğer taraftan istimlak sahasına yakın yerlerde bina kiralarının artması, evvelce istimlak sahasında mağaza ve yazıhanesi olanların bu binalara talip olamalarından geliyor. Belediye, Eminönü ile hal binası arasındaki istimlaki parça parça yapacaktır. Düşünülen yeni usule göre yeni istimlak sahasının ön kısmı yıkılmadan evvel daha gerileri yıkılarak burada plana göre yeni binalar yapıldıktan sonra ön kısım yıkılacak ve bu suretle hem ticarethane sahipleri bina bulmak müşkülatına uğramayacaklar, hem de istimlak sahasının ön kısmındaki binalar yıktırıldığı zaman Eminönü Meydanı'nın şimdiki manzarası gibi arka tarafında harabeler yerine muntazam, son sistem binalar meydana çıkacaktır.

     Belediye Eminönü ile hal binası arasında açacağı geniş iki caddenin her iki tarafında banka, antrepo, han gibi büyük binalar yapmak istiyor. Evkaf, Emlak Bankası, inhisarlar gibi müesseseler şimdiden bu sahada arsa alıp bina yapmak arzusunda bulunduklarını Belediye'ye bildirmişlerdir. Bu istek dolayısıyla bu sahanın kısa bir zamanda memur bir hale geleceği muhakkak görülüyor.


(1939 yılında Reşat Altın 15 liraya satılıyormuş.)


Akşam 27 Nisan 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön