27 / 04 / 2024

1940 yılında hükümet fakir halkı ev sahibi yapmak için harekete geçmiş!

1940 yılında hükümet fakir halkı ev sahibi yapmak için harekete geçmiş!

1940 yılında hükümet, fakir halkın ev sahibi olabilmesi için düğmeye basmış. Vatandaşları ev sahibi yapmak isteyen hükümet belli şartlar dahilinde fakir vatandaşların ev sahibi olmasına destek olmuş. İşte o haber...



1940 yılında hükümet durumu iyi olmayan vatandaşların ev sahibi olabilmesi için düğmeye basmış. Belli şartlarla vatandaşları ev sahibi yapmayı planlayan devlet bu kapsamda kanun hazırlamıştır. 

Hükümet, vatandaşların ev sahibi olabilmesi için gelirlerinin 40 liradan fazla olmama şartı koymuş. Öte yandan,  Evler kårgir olarak yapılmış ve ödemelerin 10 sene içinde yapılması bildirilmiş. Ayrıca evler, borç bitinceye kadar Belediyelere Ipotekli kalacakmış.

21 Ağustos 1490 Vatan Gazetesi'ndeki ''Fakir Halkı Ev Sahibi Etmek İçin Kanun e Dahiliye Vekâleti Projeyi Hazırladı'' başlıklı o haber...

''Fakir Halkı Ev Sahibi Etmek İçin Kanun e Dahiliye Vekâleti Projeyi Hazırladı

Dahiliye Vekaleti kazancı az vatandaşları ev sahibi yapmak için bir kanun layihası hazırlamıştır.

Belediyeler tarafından tahakkuk ettirilecek olan bu layihaya göre şehir ve kasabalarda imar planları hazırlanırken az kazançlı vatandaşlar için de mahalleler ayrılacaktır. Belediyeler bu yerleri istimlåk kanununa göre istimiak ederek iki sene zarfında ev yaptırmak şartı ile maliyet fiyatının üzerine yalnız Istimlak masraflarııı ilave ederek satacaklardır.

Arsaları alacak vatandaşlarım gelirlerinin 40 liradan fazla olmaması şarttır. Evler kårgir olacak ve bedeli on senede ödenecektir. Evler, borç bitinceye kadar Belediyelere Ipotekli kalacaktır.

Aynı arsaya bir kaç talip çıktığı takdirde müracaat sırasına ve arttırma, eksiltme usul lerine göre hareket edilecektir. Bu suretle yapılacak evler on sene bina vergisinden muaf tutulacaktır. Kanun kesbi katiyet eder etmez Belediyeler, vatandaşları kanun dairesinde ev sahibi yapmak için birer teşkilat vücude getireceklerdir.

İstanbulda Belediye tarafından istimlak edilerek vatandaşlara tevzi edilecek arsalar ve yangın yerleri çoktur. Belediye bunları ayrı ayrı tesbit etmektedir.''

1940 yılında Mecidiyeköy'ün Mantar Mahallesi'ndeki evler için temlik kararı verildi!

Geri Dön