28 / 04 / 2024

1940 yılında Mecidiyeköy'ün Mantar Mahallesi'ndeki evler için temlik kararı verildi!

1940 yılında Mecidiyeköy'ün Mantar Mahallesi'ndeki evler için temlik kararı verildi!

1940 yılında Mecidiyeköy'ün Mantar Mahallesi'ndeki evler için Hükümet, temlik kararı verdi. Karara göre, Mantar Mahallesi'ndeki halk, yasal olmadan yaptıkları evleri para karşılığında satın alabileceklermiş...




1940 yılında hükümet Mecidiyeköy'ün Mantar Mahallesi'nde yaşayan halkı sevindirecek bir karar aldı. Bu karara göre milli hazineye ait topraklar üzerinde yapı ve yollar üzerinde kanuna aykırı olarak ev ve kulübe yapan herkes para vererek ev ve kulubesine sabip olabilecek. 

Mecidiyeköy'deki söz konusu mahallede kulube ve ev yapımı her geçen gün artmış. Bu evler özellikle geceleri yapılıyormu. Her sabah mahalledeki konutların ve kulübelerin sayısı arttığı için adına ''Mantar Mahallesi'' denilmiş. 

İşte 1940 yılında Vatan Gazetesi'nde ''Mecidiyeköyünün Mantar Mahallesi Hükümet Bu Evler İçin Temlik Kararı Verdi'' başlığı ile yer alan o haber....


''Mecidiyeköyünün Mantar Mahallesi
Hükümet Bu Evler İçin Temlik Kararı Verdi
Vekiller heveti i tereddüt içinde yaşıyan, mülklerine ve topraklarına bir türlü sahip olamayan Mecidiyeköylüleri sevindiren bir karar verilmiştir. Bu karara göre milli hazineve ait topraklar üstünde yapı ve yollar kanununa aykırı larak ev ve kulübe yapan herkes evine ve kulübesine sahip olabilecektir.

Buradaki evlerin hemen hepsi de polis ve jandar manın dikkatine rağmen başka yerlerde hazırlanmış ve geceleri gizlice getirilerek kurulmustur. Hemen her sabah buradaki evlerin sayısı artıyordu.

Bir defa ev kurulup, icine de aile yerleştikten sonra mesken masuniyetinden istifade ediyor, belediyeler de  yıkamıyordu. Buradaki meskenler geceleri kurulduğu çin bu semte mantar mahallesi denmişti. Semt, son senelerde rağbet kazandığı için kulübeler, ev, evlerde apartman halini almaya başlanıştı. Semt son senelerden belediye Milli emlak müdürlüğü bu emriväkileri yıkmaya cesaret edemedikleri için Dahiliye ve Malive Vekaletlerine müracaat etmişlerdi.

İşte bu müracaat ü- zerine Vekiller Heyeti vaziyeti tetkik etmiş ve temlik kararı vermiştir. Şimdi bir komisyon teskil edilmiştir. Bu komisyon binaların isgal ettiği arsalara kıymet biçmine başlamıştır. Takdir edilen kıymet ile bina sahipleri arsaları satın alacaklar. Karara göre bedeller derhal ödenmesi lazımdır. Ödemeyenlerin ev leri satılacak ve paraları kendi lerine verilecektir.

Belepe burasının planını da yaptıracaktır. 1293 harbinde buralara yerlesen muhacirlere isgal ettikleri verler parasız temlik edilecektir. Mecidiyeköylüler paranın derhal ve bir taksitte Istenmesini biraz ağır buluyor. Bunun için de hükümetin sefkatini istemiye karar vermişlerdir.''

1936 yılında evinin önünü en güzel süsleyenlere ikramiye verilmiş!

1942 yılında yol paraları bina ve kazanç vergilerine eklenmiş!

 


Geri Dön