Yapı kayıt mağdurları Meclis gündeminde! Yaşanan mağduriyetleri gidermek için yeni düzenleme planlanıyor mu?
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, yapı kayıt mağdurlarını Meclis gündemine taşıdı. İşte detaylar...
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Söz konusu önergede, ‘imar barışı’ denilerek verilen ve şimdi yıkımla karşı karşıya bırakılan Yapı Kayıt Belgesi sahiplerinin yaşadığı mağduriyetler yer aldı.
MAĞDURİYETLER İÇİN YENİDEN DÜZENLENMELİ
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, verdiği önergede ‘imar barışı’ olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesine ilişkin düzenleme ile ilgili eleştirilerini gündeme taşıdı. Avşar, düzenlemenin siyasi kaygılarla, yeterince müzakere edilmeden ve gerekli denetimler yapılmadan uygulamaya alındığına, ardından da sonrasında Anayasa Mahkemesi tarafından kimi hükümlerin iptal edildiği gibi bol keseden dağıtılan ve umut vaat eden Yapı Kayıt Belgelerinin iptal edilerek vatandaşların mağdur edildiğine dikkat çekti.
Avşar, konuyla ilgili açıklamasında bu durumun mutlaka yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Avşar, bu kapsamda imar barışı düzenlemesi ile kaç haneye Yapı Kayıt Belgesi verildiğini, Yapı Kayıt Belgesine sahip olduğu halde kaç hanenin yıktırıldığı, Yapı Kayıt Belgesi sahiplerinin talepleri olan, yapıların dirençlilik testlerine göre yeniden değerlendirilmesine ilişkin bir çalışmanın olup olmadığı ile yaşanan mağduriyetleri giderme bakımından bir yasal düzenleme ve uygulamanın planlanma durumu gibi soruları Bakan Kurum'a yöneltti.
İMARSIZ VE RUHSATSIZ YAPILAŞMAYA TEŞVİK
Cem Avşar, Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşların iddialarına göre Bakanlığın 2020'den sonra Yapı Kayıt Belgesi alan herkesi incelediğini, güncel olmayan ya da hiç olmayan uydu görüntülerini baz alarak çoğu belgeyi iptal etmeye başladığını aktardı.
Vatandaşların, denetleme ve gerekli analizler yapılacaksa neden başvuru esnasında vatandaş para yatırmadan önce bu kontrollerin yapılmadığını sorduğuna dikkat çeken Avşar, yapı kayıt sorununun yalnızca 2018 imar barışı ve sonrasını ilgilendirmediğine, 30-40 senelik, bina bildirimi olan ve numarataja sahip kimi yapıların şikâyet üzerine gelen belediyenin 1 milyondan fazla ceza kestiğine vurgu yaptı. Bu nedenle maliklerin hak kaybı yaşadığı da belirtildi.
Avşar, söz konusu önergede, "Özellikle de 6 Şubat depremleri sonrası bu yapıların bir kısmı yıkılınca Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşımızın içinde bulunduğu şartlara bakılmaksızın yapıların yıkımına başlandığı da görülmektedir. Ancak 2020 ve 2021 yılında pandeminin de etkisiyle vatandaşlarımız köyüne ve tarlasına bu tarz yapılaşma yapmaya daha çok meyletmiştir. Çoğu emekli olan bu insanlarımız 40 yıldır biriktirdiği elinde avucunda olan ne varsa buralara yatırmıştır.
Bununla birlikte keyfi ve konjonktörel davranışlarla imar mevzuatında yapılan tahribatlar ve dolayısıyla vatandaşa çıkarılan zorluklar (örneğin; imar izninin kişiye ve yere göre esneklik göstermesi), vatandaşın önüne çıkarılan mali ve bürokratik engeller (yüksek harçlar, vergiler ve proje maliyetleri), pandemi ve deprem gibi durumlarda acilen müstakil ve tenha bir yere sığınma ihtiyacı gibi sebepler de vatandaşımızı imarsız ve ruhsatsız yapılaşmaya sevk etmiştir. Sonrasında yapı tatil zaptları, encümen kararı ile idari para cezaları, mahkeme suç duyuruları, hapis ya da paraya çevirme ve yıkım kararıyla karşı karşıya kalınmıştır. Bu durum halk nezdinde büyük mağduriyetlere yol açtığı gibi güven zedelenmesine de sebep olmuştur."
GEREKLİ ŞARTLARA SAHİP YAPILAR GÜVENCE ALTINA ALINMALI, YAPI KAYIT BELGESİ ALANLAR MAĞDUR OLMAMALI
Avşar, bu çerçevede ilgili beyan ve teşviklere güvenerek Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşların mağdur edilmemesi ve kamu zararına neden olmaması açısından teknik ekipler aracılığıyla bu durumda olan yapıların incelenmesinin, bu yapıların deprem riskine karşı direnç seviyelerinin tespit edilmesinin ve zemin analizlerinin yapılmasının gerekli olduğunu aktardı.
Yapı-inşa noktasında gerekli şartları taşıyan risksiz yapıların güvence altına alınmasını dile getiren Avşar, "Riskli yapı kategorisine giren ve gerekli şartlara sahip olmayan yapı ve sahiplerine çeşitli hibe ve teşviklerle kolaylıklar sunulması ve kentsel dönüşüme dahil edilmeli. Kaldı ki; ülkemizde bir konut ve barınma krizi bulunuyor. Bu sorun sürerse mevcut krizin derinleşmesine neden olur" açıklamasında bulundu.
Cem Avşar'ın, Bakan Kurum'un yanıtlaması talebiyle yönelttiği sorular şu şekilde:
1. İmar barışı kapsamında kaç haneye Yapı Kayıt Belgesi verildi?
2. Yapı Kayıt Belgesine sahip olmasına rağmen kaç hane yıkıldı?
3. Yapı Kayıt Belgesi sahiplerinin talepleri olan, yapıların dirençlilik testlerine göre yeniden değerlendirilmesine ilişkin çalışma yapılıyor mu?
4. Yaşanan mağduriyetleri giderme bakımından bir yasal düzenleme ve uygulama planlanıyor mu?
CHP'li belediyeler varını yoğunu satışa çıkardı: Gayrimenkuller açık ihalede!
Gayrimenkul uzmanı açıkladı: İmarlı arsa alan mı daha çok kazanır, imarsız tarla alan mı?
Borsa İstanbul’da sadece 33 hisse enflasyonun üzerinde kazandırdı!