04 / 01 / 2025

Ev sahipliği ile kiracılıkta dengeler değişti! Kiracı sayısı her geçen gün artıyor...

Ev sahipliği ile kiracılıkta dengeler değişti! Kiracı sayısı her geçen gün artıyor...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri 2024 verilerine göre Türkiye’de ev sahipliğinin giderek azaldığı görülüyor.



Konut fiyatlarındaki artış, özellikle 2021'den sonra hızlanan yükselişle beraber ev sahibi olmayı zorlaştırdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri 2024 verilerine göre de Türkiye’de ev sahipliğinin giderek azaldığı ortaya çıktı. 

EV SAHİPLİĞİ ORANI SON 10 YILDA AZALMAYA DEVAM EDİYPR

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; ev sahipliği oranı son 10 yıldır azalıyor. Gelir seviyelerine göre incelendiğinde, medyan gelirin yüzde 60’ının altında kalan vatandaşların ev sahibi olma oranının daha hızlı düştüğü dikkat çekiyor. 

Toplamda, ev sahipliği oranı yüzde 61,1’den yüzde 56,1’e gerilerken, bu oran düşük gelirli ailelerde yüzde 57,8’den yüzde 45,8 seviyesine indi.

Orta gelir grubunda yüzde 58,6’dan yüzde 56,3’e, yüksek gelir grubunda ise yüzde 65,4’ten yüzde 61,4 oranında düşüş yaşandı.

 Ev sahipliği ile kiracılıkta dengeler değişti! Kiracı sayısı her geçen gün artıyor...

NÜFUS ARTIYOR, EV SAHİPLİĞİ SAYISI AZALIYOR

TÜİK verilerine göre, kurumsal olmayan nüfus 2014 yılından 2024’e yüzde 10 arttı. Bu dönemde ev sahibi sayısında yüzde 2 artış olsa da nüfus artışından dolayı oransal olarak azalma yaşandı.

Son 10 yılda nüfus 7 milyon 799 bin kişi artarken, yalnızca 1 milyon kişi ev sahibi oldu. Düşük gelirli kesimde ise ev sahibi sayısı 10 yılda 630 bin 758 kişi azaldı.

KİRACI SAYISINDA ARTIŞ HIZLA DEVAM EDİYOR

Türkiye’de kiracı sayısı, nüfus artış hızının çok üzerinde bir yükseliş gösterdi. Son 10 yılda kurumsal olmayan nüfus yüzde 10 artarken, kiracı sayısı yüzde 36 oranında arttı.

Düşük gelir grubunda kiracılık oranı yüzde 24,5’ten yüzde 36,7’ye çıktı. Orta gelir grubunda bu oran yüzde 23’ten yüzde 27’ye, yüksek gelir grubunda ise yüzde 19,7’den yüzde 24,4’e yükseldi.

 Ev sahipliği ile kiracılıkta dengeler değişti! Kiracı sayısı her geçen gün artıyor...

ORTA VE ÜST GELİR EV ALIYOR

Son 5 yılda dar gelirli kesimde kiracılık oranı yüzde 21 oranında artarken, orta gelir grubunda yalnızca yüzde 1 arttı. Son 1 yılda ise orta ve üst gelir gruplarının yeniden ev alımına yöneldiği görülüyor.

Bu süreçte, dar gelirli vatandaşların ev sahipliği oranı yüzde 5 azalırken, orta ve üst gelir gruplarının ev sahipliği yüzde 1 oranında arttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kira ve konut fırsatçılarına çağrı: Mücadelemizi 2025 senesinde de devam ettireceğiz!

Tebernüş Kireçci, Türkiye'de insanların ev sahibi olamamasının nedenini açıkladı!

Konut kredisinde şartlar değişti! Artık ıslak imzaya da şubeye gitmeye de gerek yok!

Geri Dön