29 / 04 / 2024

1941 yılında bina vergilerine yapılan yüzde 10 zam iptal edilmiş! 

1941 yılında bina vergilerine yapılan yüzde 10 zam iptal edilmiş! 

1941 yılında bina vergilerine yüzde 10 zam yapılacağına karar verilmiş fakat bugünkü adıyla İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilmiş. 



Bina vergilerine 1941 yılında yüzde 10 zam yapılmış. Her sene olduğu gibi aynı zam oranı 1941 yılında da uygulamaya koyan Belediyeye İçiçleri Bakanlığı tarafından red gelmiş ve zam iptal edilmiş. 

Söz konusu haber 5 Şubat 1941 yılında Akşam Gazetesi'nin manşetinde ''Bina vergilerine yüzde 10 zam yapılmayacak'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

'Bina vergilerine yüzde 10 zam yapılmayacak''

Pasif korunma itfaiye ekiplerine lazım gelen techizatı temin etmek üzere Belediye muhasebe müdür- lüğünün teklifile Umumi meclis, geçen teşrinisani içtimaında bina vergilerine yüzde on nisbetinde bir zam yapılmasına karar vermişti.

Belediyenin bu teklifi, pasif korunma işlerine dair 3502 numaralı kanunun tatbikine dair neş redilen nizamnameye istinad ediyordu. Meclis geçen 1940 senesi haziranından muteber olmak ve bir defaya mahsus bulunmak üzere bu teklifi aynen kabul etmişti.

Meclisin bu kararı hemen tatbik edilmeye başlanmıştı. Haber aldığımıza göre, Dahiliye Vekaleti bu zammı kabul et memiştir. Vekalet yeni bir vergi tarhetmek için mutlaka kanuni bir müeyyide lazım geldiğini, 3502 numaralı kanunda pasif korunma itfaiye ekiplerinin muhtaç oldukları techizat bedellerinin tahsiline dair sarahat olmadığım nazarı dikkate almış ve yalnız nizamnameye istinaden bina ver gilerine böyle bir zam yapılamayacağını kararlaştırmıştır.

Vekalet, Belediyeye telefonia techizat bedellerinin tahsiline nihayet ve rilmesini bildirmiştir. Belediye reisliği de derhal tahsil şubelerine tebliğat yapmış, bina vergilerine yüzde on zam suretile yapılan tahsilata devam edilmemesini bildirmiştir.

Dahiliye Vekaleti, pasif korunma ekiplerinin techizat bedelleri nin temini için yeni bir kanun layihası hazırlanmaya karar vermiştir.

Bu layihaya ne gibi esaslar konulacağı henüz belli değildir. Her halde yeni kanun çıkıncaya kadar vergi mükelleflerinden bu nam altında hiç birşey tahsil edilmiyecektir. Mükelleflerden bazılarından alınan yüzde on techizat bedeller de asıl bina vergisine mahsup edilecektir.''

1935 yılında emlak vergisinin dört taksitle ödenmesine tepki! 

Geri Dön